Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodnji Tizian po 244 letih ponovno v Benetkah

Objava: 20. 08. 2012 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodnji Tizian po 244 letih ponovno v Benetkah

Domovini ga bo za krajši čas ‘posodil’ Eremitaž iz St. Petersburga.

Eno izmed zgodnjih del beneškega slikarja Tiziana (1488-1576) se po 244 letih v Rusiji ponovno vrača v domovino. Slika z naslovom ‘Beg v Egipt’ bo od 29. avgusta letos razstavljena v beneški akademski galeriji (Gallerie dell'Accademia). Po koncu razstave z naslovom ‘Nikoli videni Tizian. Beg v Egipt in veliko beneško slikarstvo’ se bo slika 2. decembra letos za vedno vrnila v sanktpetersburški Eremitaž. Poleg Tiziana si bo na razstavi moč ogledati še pomembne stvaritve renesančnih umetnikov Giovannija Bellinija, Giorgioneja, Cime da Conegliana in Lorenza Lotta.

Dobre tri metre visoka slika ‘Beg v Egipt’ iz leta 1507 velja za eno izmed prvih oddanih Tizianovih del in prvih inovativnih krajin. Jožef in Marija z detetom Jezusom pred kraljem Herodom bežita po zeleni gorski pokrajini – Tizian je bil rojen v mestu pod Alpami, Pieve di Cadore. Za umetnika sta značilna posebna barvna skala in resničnostna upodobitev živali.

Vse do danes ni jasno, kdaj je delo, ki je bilo ustvarjeno po naročilu lastnika palače Vendramin-Calergi ob kanalu Grande, prvič zamenjalo lastnika. Leta 1768 je Katarina Velika sliko prejela od dedičev grofa Heinricha von Brühla in jo prinesla v Rusijo. Po dvanajstletnem restavriranju v Eremitažu je bila slika od letošnjega aprila na ogled v londonski Narodni galeriji.

Razstava z naslovom ‘Nikoli videni Tizian. Beg v Egipt in veliko beneško slikarstvo’ v Galleria dell'Accademia, Campo della Carita 1, bo na ogled med torkom in nedeljo od 8.15 do 19.15 ure.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh