Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina Cerkve na Slovenskem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 01. 2020 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2020 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodovina Cerkve na Slovenskem

Teološka fakulteta je v zbirki Priročniki TEOF izdala obsežno knjigo prof. dr. Matjaža Ambrožiča Zgodovina Cerkve na Slovenskem.

Teološka fakulteta je v zbirki Priročniki TEOF izdala obsežno knjigo (učbenik) profesorja dr. Matjaža Ambrožiča Zgodovina Cerkve na Slovenskem.

Univerzitetni učbenik Zgodovina Cerkve na Slovenskem študente teologije seznanja z osnovnimi tematikami in vprašanji iz zgodovine Cerkve na tleh Republike Slovenije in sosednjih dežel. Njihov izbor je avtor napisal na podlagi domačega in tujega zgodovinopisja.

Ker je tema obsežna in kompleksna, je tudi knjiga obsežna, saj obsega kar 640 strani.

Večplasten pomen Katoliške cerkve za slovenski narod

Z vsebino knjige (formalno učbenika) je avtor, kot je zapisal v uvodu, želel posredovati večplasten pomen Katoliške cerkve za slovenski narod. »Našim prednikom je bila posredovalka krščanske vere in antične kulturne dediščine, nato pa oblikovalka njihovega verovanja, kulture, šolstva in gospodarskega življenja.«

Zapisal je, da je duhovna in kulturna dediščina prednikov ohranjena v številnih cerkvah in samostanih ter župnijskih in redovnih skupnostih širom Slovenije. »Je svojevrstna priča njihovega duhovnega blagostanja in gmotnega odrekanja. Lahko rečemo, da je prav slavljenje Boga in češčenje Matere Božje ter svetnikov zgradilo duhovno podobo slovenskega človeka ter dalo Slovencem značaj in krščansko istovetnost.«

Vsebine so jasno opisane v sklopih, poglavjih in podpoglavjih

Vsebina knjige je po kronološkem ključu razdeljena na številne tematske sklope, podpoglavja in podteme, tako da je s pomočjo kazala lepo pregledna. Predstavljen je tudi širši okvir pomembnejših tematik, saj so nekatere izmed njih težje razumljive. Navedeni so odgovarjajoči zemljevidi iz Slovenskega zgodovinskega atlasa in literatura.

Cerkev bo morala bolj jasno opredeliti vizijo o svojem mestu in delovanju

Univerzitetni učbenik nudi povzetek glavnih obrisov iz življenja in delovanja slovenskih katoličanov. Kot je v uvodu zapisal avtor, so zgodovinske razmere pogojevale sedanji trenutek Cerkve na Slovenskem in ga bodo tudi v prihodnje. »Zato bo Cerkev morala bolj jasno opredeliti vizijo o svojem mestu in delovanju v slovenski družbi, saj podoba Cerkve po smernicah II. vatikanskega koncila še vedno ni navzoča v zavesti povprečnega slovenskega katoličana. Nedvomno je Cerkvi uspelo ohraniti njeno evharistično in molitveno naravnanost, v zadnjih desetletjih pa razviti tudi karitativno. Ni pa še uspela bolj angažirati laikov v družbenem življenju.«

Nova evangelizacija je za Cerkev velik izziv

Spomnil je, da je kriza verskega življenja iz zahodno-evropskega sosedstva vdrla tudi k nam. »Nova evangelizacija je za Cerkev velik izziv, ki ga bo morala sprejeti in rešiti ob upoštevanju dejstva, da je človek svobodno duhovno bitje, kateremu naj kot odrešenjska ustanova služi po Kristusovem zgledu tudi v prihodnje.«

Celovit prikaz zgodovine Cerkve na Slovenskem



Knjiga ima več odlik. Najprej je celovita v prikazu zgodovine Cerkve na Slovenskem. Druga odlika je zelo jasen (vsakomur razumljiv) način pisanja. Avtor je vsebino pripeljal vse do sodobnosti, to je sedanjosti. Napisal jo je na osnovi vse pomembne literature, pri čemer je najpomembnejše, da je knjigo pisal na številnih besedilih in dognanjih iz zadnjih let.

Najsodobnejše ugotovitve arheologov

Naj izpostavim nekaj tem. Že na začetku je v poglavju Starokrščanska arheologija razmeroma obširno navedel ugotovitve arheologov iz izkopavanja na Gosposvetski cesti v Ljubljani iz let 2017–2018. Odkrili so 40 sarkofagov, več kot 350 skeletnih pokopov, nakit in ostanke sakralne stavbe (pokopališke cerkve) iz 4. stoletja.

Prikaz naselitve naših slovanskih prednikov

Drugo poglavje je namenil prikazu naselitve naših slovanskih prednikov. Skozi obširno literaturo je prikazal vse vidike te naselitve, ki skozi jezik pomeni našo identiteto. Tudi v naslednjem poglavju Zgodnji srednji vek so v središču naši slovanski predniki, zdaj že naseljeni na veliko obsežnejšem ozemlju, kot je današnje etnično ozemlje Slovencev. V ospredju je etnogeneza, odnosi s sosedi, prevlada oblasti Bavarcev in Frankov in pokristjanjevanje.

Zgodovina naroda in Cerkve

Veliko pozornosti je avtor namenil tudi reformaciji, njenemu pomenu in še posebej Primožu Trubarju oziroma pomenu njegovega dela.

Tudi problematiko dogajanja med drugo svetovno vojno in po njej (nasilje komunistične revolucije) je prikazal razmeroma podrobno in nazorno.

Izpostavil sem samo dve ali tri teme, seveda pa je v knjigi prikazana vsa narodova zgodovina, poudarjeno seveda cerkvena, od približno 2. stoletja in do danes.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh