Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina usmiljenk

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 01. 2020 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2020 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodovina usmiljenk

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Karle Pacek Pot ljubezni skozi čas.

Knjigo so predstavili v prostorih knjigarne Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani 13. januarja 2020. Od leve: Cveta Jost, predstavnica založbe Cvetka Rezar, Bogdan Kolar, Karla Pacek, Zvonka Zupanič Slavec, Stane Granda. Foto Nina Brumec.

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Karle Pacek Pot ljubezni skozi čas. Zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske ljubezni – usmiljenk 1919–2019.

Zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske lju­bezni – usmiljenk je izšla v jubilejnem letu 2019, ko je provinca obhaja stoletnico obstoja. Knjiga je namenjena počastitvi jubileja in seznanitvi širše javnosti tako z zgodovino Slovenske province kot z delom in življenjem sester usmiljenk, živečih v sestrskih skupnostih vse do danes.

Prelomnico in nov začetek predstavlja leto 1919

V knjigi Pot ljubezni skozi čas uvodni predstavitvi okoliščin nastanka Družbe v Franciji 17. stoletja in njunih ustanoviteljev, sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike de Marillac, sledi kratka predzgodovina Slovenske province z izvorom v Graški provinci. Prelomnico in nov začetek predstavlja leto 1919, ko je bila ustanovljena samostojna Jugoslovanska provinca, ki sedanje ime nosi od leta 1992.

Osrednji del knjige je namenjen pregledu dejavnostih sester v zdravstvenih, socialnih, vzgojno-izo­braževalnih, karitativnih in pastoralnih ustanovah ter v skupnostih za potrebe sester v prostoru bivše Jugoslavije in Albanije. Pregled aktualnega stanja province razodeva veliko dediščino preteklosti in spremembe v sedanjosti. Zadnji del monografije prinaša sintetično predstavitev stoletnega delovanja Slovenske province.

Knjiga je je večplastna

Kot je zapisal dr. Stane Granda je knjiga Pot ljubezni skozi čas »izjemno dragoceno delo. Njegova pomembnost je večplastna. Na prvi pogled gre za monografijo s področja slovenske monasteriologije, ki je kljub opravljenemu delu še vedno zelo nepopolna. Zlasti to velja za ženske ustanove in novejši čas. Njena druga izstopajoča dragocenost je v obravnavanem času stare in nove Jugoslavije ter samostojne Slovenije, treh neprimer­ljivih etap naše polpreteklosti, ko sta gospodarsko-socialni in ideološki sistem zaznamovala našega človeka kot nikoli poprej. /…/ Pričujoče delo daleč presega skromnost, ki jo napoveduje naslov monografije. Ne smemo zanikati, da se izjemno vključuje tudi v najsodobnejše ženske študije.«

O avtorici

Karla Pacek je leta 2014 diplomirala na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z diplomskim delom Ko spregovorijo matične knjige. Družbena zgodovina mesta Krško med letoma 1850 in 1918 v luči matičnih knjig, ki z izvirno analizo vpisov krstov otrok v vikariatu oziroma župniji Krško omogoča vpogled v družbeni, poklicni, demografski in gospodarski položaj mestnega prebivalstva. Leta 2017 je diplomsko delo kot monografijo založil Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško.

Aktualno področje avtoričinega raziskovanja je zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske ljubezni. Znanstvena knjiga je izšla v počastitev stoletnice Slovenske province in pomeni prvo temeljito predstavitev mnogostranskega delovanja sester usmiljenk v slovenskem in širšem jugoslovanskem prostoru.


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh