Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živa meja je »prvo spričevalo kulture hiše«

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 21. 09. 2015 / 07:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Živa meja je »prvo spričevalo kulture hiše«

Živa meja je »prvo spričevalo kulture hiše«

Predstavitev knjige Jožeta Strgarja Obrazi živih mej.

Ljudje dostikrat mislimo, da smo strokovnjaki za vse. Da bi to bili, nas vabijo in usposabljajo različni priročniki, napisani v tem duhu. Ko jih vzamemo v roke, vidimo, da zadeva ni tako preprosta. Že samo za dobro izbran, urejen in obdelovan vrt in vse, kar zraste na njem, od solate, paradižnika do sadnega drevja, je potrebno veliko znanja, izkušenj pa tudi dober nasvet sosede (soseda), še bolje strokovnjaka. Podobno je tudi pri živih mejah. Teh je vsakršnih, od dobro izbranih, pravilno zasajenih in skrbno negovanih, do povsem neprimernih, zapuščenih, preraslih. Kaj hitro se po njih vidi, kakšen gospodar »se skriva«, lahko bi pa rekli, da tudi »odkriva« za njimi.



Kako izbrati pravo živo mejo, jo pravilno zasaditi, nato pa gojiti govori knjiga resničnega strokovnjaka za to Jožeta Strgarja iz Črnuč v Ljubljani z naslovom Obrazi živih mej. Že njegovo deseto strokovno delo s področja vrtnarjenja, parkovnega vrtnarstva in drevesničarstva. Izdala jo je založba Družina, predstavitev pa je bila na najbolj ustreznem mestu za to: v Drevesnici Pro horto Strgar v Črnučah. Knjigo sta predstavila svetovalec v Arboretumu Volčji Potok Matjaž Mastnak in avtor sam, v predstavitev pa je uvedla in jo povezovala Manica Ferenc. Prvemu teoretičnemu delu je sledil praktični – ogled živih meja v bližini kraja predstavitve. Takšnih kakršne sodijo v mestno in druga okolja.

Kaj sta povedala Tomaž Mastnak in pisec knjige, preberite v najnovejši številki priloge Družine Kažipot (letnik 64, št. 39). Oba sta opozorila, kako pomembna je pravilno izbrana, zasajena in negovana živa meja. Strokovni pisatelj in avtor knjige Obrazi živih mej Jože Strgar, da je živa meja »prvo spričevalo kulture hiše«, Matjaž Mastnak pa, da se »skozi živo mejo pokaže lastnik vrta in hiše«. Njegov zunanji obraz, bi lahko rekli. Kakšen je lahko ta, govori knjiga Obrazi živih mej. Vzemite jo v roke, preberite in se kaj novega naučite, spoznajte pa tega tudi veselite! Živa meja je namreč resnično – živa, in prav je, da je tako. Zato tudi strokovno in odgovorno ravnajmo z njo. Kako, svetuje prvi strokovni priročnik doma in po svetu za to. Napisan v poljudnem in zelo berljivem jeziku, ob upoštevanju vseh strokovnih meril, pregleden, pa tudi bogato fotografsko ilustriran. Tako bo naša odločitev za izbiro žive meje ob upoštevanju strokovnjakovega nasveta odslej lažja, pravilnejša in popolnejša.





Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh