Zapri
Iskanje

Živel 1. maj

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 04. 05. 2022 / 09:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 09:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Živel 1. maj

Živel 1. maj
Stane Granda. FOTO: Tatjana Splichal
Socialno vprašanje je stalnica zgodovine. Ni problem, da je današnja revščina drugačna od nekdanje, ampak da obstaja. Nekateri zaradi različnih vzrokov, tudi krivičnega plačilnega sistema, celo v »državni službi« živijo na robu preživetja. Država je dolžna takim pomagati.

Tehnološki napredek je navidezno zameglil delavsko vprašanje. Bolj kot položaj delavca v proizvodnji ga določa življenje. Podražitve, ki smo jim dnevno priča in so se na energetskem področju pojavile že pred vojno v Ukrajini, sporočajo, kdo ima dejansko oblast. 

Oni, ki jim je nebrzdan dobiček edina vera v prihodnost človeštva. Že sedaj, ko živimo iz lanske letine, dražijo hrano v imenu njenega pričakovanega pomanjkanja!

Komunizem je tako kot nihče v zgodovini zlorabil delavce. Nizke plače in obupen standard je prikrival z razglašanjem delavske narave oblasti. Njegova najvišja stopnja je oligarhija. 

Po poizkusih z Voljčem in Jankovićem je končno v Sloveniji zmagal oligarh Golob. Dokaz, da je tudi Slovenija del nekdanjega komunističnega sistema. »Delavska« levica bo del te vlade!

Boljšega družbenega sistema, kot je demokracija, ni nihče ponudil. Ker je zanjo temeljni pogoj strpnost, ni samo strahotno ranljiva, ampak pogosto zlorabljana. 

»Ljudska demokracija«, katere posledica je obupni položaj upokojencev in starostnikov, cena za »oblast delavcev« je bila strahotna, je kričeč primer. Zaradi stalnih namer njenega vnovičnega vzpostavljanja je tudi temeljni cilj slovenske »Svobode«. 

Vprašanje je, ali se je treba bolj boriti za delavske pravice ali proti njihovi zlorabi! Da imajo sindikalni »šefi« praviloma višje plače kot predsednik države, pove dovolj.

Letošnja volilna polomija sporoča, da ljudi ne prepričajo dejanja, po njih je bila zadnja vlada izjemna, ampak kako jih jim posreduješ. Nasedajo drobtinam z bogatinove mize in blišču njegovega bogastva. Bati se je (S)svobode, ki jo ponujajo, kot bi prodajali toaletni papir.

Izgubljena je bitka, ne vojna. Stari mački, ki so na čelu s Puckom prilezli na dan, sporočajo, da se znova začenja obdobje splošne kraje države.

 V imenu kulture, umetnosti, znanosti, strokovnosti, predvsem pa sociale. »Lahkokruharji« se bodo valjali v ugodju. Delavski razred – večina državljanov – bo Svobodo krepko preplačal.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (18/2022). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh