Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živimo svoj »Magnificat«!

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 31. 05. 2015 / 16:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Živimo svoj »Magnificat«!

Živimo svoj »Magnificat«!

Drugi slovenski dan Magnificata na Bledu.

Drugi slovenski danMagnificata na Bledu

Br. Miran Špelič vodi romarje k marijiMednarodni bogoslužni inmolitveni mesečnik Magnificat, ki od septembra 2013 izhaja tudi v slovenskemjeziku, je postal ena izmed uspešnic založbe Družina, za številne Slovencenepogrešljivo vsakodnevno duhovno branje in s tem pomemben pripomoček priduhovni rasti. Njegova naklada se povečuje iz meseca v mesec.

Br. Miran Špelič vodi romarje k mariji

V soboto, 30. maja,popoldne so se njegovi ustvarjalci, sodelavci in bralci (uporabniki) drugičzbrali v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu. Pridružili so se jim tudifrancoski gostje: ustanovitelj Magnificata Pierre-Marie Dumont z ženoBernadette (imata kar 12 otrok) in urednica izdaje v francoščini BernardetteMelois. Dumont je mesečnik ustanovil kot odgovor na povabilo drugegavatikanskega koncila in papeža sv. Janeza Pavla II., da je treba lepotobogoslužja približati ljudem. Magnificat to dela z s svojo bogato vsebino:jutranjo in večerno molitvijo, mašnim branjem, življenjepisi svetnikov,premišljevanji pronicljivih piscev, najprej pa, da ga ljudje sploh vzamejo vroke, s privlačno zunanjo in notranjo obliko.   

V začetnem delu bogoslužnega,duhovnega in prijateljskega srečanja na Bledu so številnim udeležencemzaporedoma spregovorili gostitelj blejski župnik dr. Janez Ferkolj (tudisodelavec Magnificata), direktor založbe Družina Tone Rode, ustanovitelj revijePierre- Marie Dumont in urednik izdaje v slovenščini br. dr. Miran Špelič.Pevsko so ga obogatili, kot tudi poznejšo mašo, z zelo lepim petjem pevci in pevkezbora Adoramus iz Logatca, srečanje pa je povezoval Blaž Lesnik.

Zbrane je zelo nagovorilpoglobljen teološki in življenjski prikaz s. dr. Snežne Večko vlog pomembnihžena v zgodovini izraelskega ljudstva, predvsem pa Device Marije, kako jesprejemala in uresničevala svoj Magnificat – voljo Gospodovo!

S pletnjami na Blejski otok k Mariji

Ljubljanski nadškof mons.Stanislav Zore je zatem v govoru med mašo vse navzoče povabil, naj po Marijinemzgledu tudi oni uresničujemo vsak svoj Magnificat v svojem življenju in s tem najboljzgovorno pričujejo za Boga.

Da smo svoje verskoprepričanje dolžni pokazati tudi na zunaj (evangelizirati!), ne le živeti medštirimi stenami svojega doma in družine, je izpričala procesija s križi odžupnijske cerkve do pletenj, s katerimi so nas vešči blejski pletnarjipopeljali na Blejski Otok k romarskemu svetišču Marijinega vnebovzetja. Medvožnjo je s pletenj odmevalo ubrano petje Marijinih pesmi, v cerkvi pa medvečernicami petje sester uršulink, petih litanij Matere Božje z odpevi (vodilga je br. Miran Špelič) in odpevanje navzočih romarjev.

Vsem zaslužnim za takolepo srečanje, najprej pa ustvarjanje revije Magnificat (to je v cerkvi sv.Martina naredil že nadškof Zore) se je zahvalil direktor založbe Družina ToneRode.

Večernice s sestrami uršulinkami

Pred vrnitvijo z otoka sose romarji še posladkali z rezinami potic iz Potičnice in okrepčilnim napitkom.Ob snidenju so si obljubili, da se prihodnje leto vnovič srečajo, najprej pa,da bodo s še večjim veseljem in duhovno koristjo segali po reviji Magnificat,to širili med Slovenci.

Srečanje na Bledu je bilo»blagoslovljeno« tudi od zgoraj, saj se je nad mestom pred začetkom razdivjalaprava nevihta s točo, po maši pa se je nebo umirilo in razjasnilo, da so lahkoromarji obiskali še starodavni Mariji posvečeni kraj na Blejskem Otoku in sebožji Materi izročili v varstvo.

 

 

 

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh