Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje in smrt v Rafi: dete, rojeno iz mrtve matere

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 04. 2024 / 09:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2024 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Življenje in smrt v Rafi: dete, rojeno iz mrtve matere
Novorojenka Sabreen v inkubatorju. FOTO: Vatican Media

Življenje in smrt v Rafi: dete, rojeno iz mrtve matere

Na jugu Gaze se je v teh dneh rodila deklica, potem ko so njeni mati, oče in sestrica umrli v bombnem napadu na mesto Rafa.

Zdravnikom je uspelo novorojenčico rešiti s carskim rezom. Kustos Svete dežele p. Francesco Patton v ganljivi zgodbi vidi »silo življenja, ki se nadaljuje in želi premagati vse oblike smrti«, poroča spletni portal Vatican News.

Sabreen Jouda se je rodila v ruševinah, kjer je življenje izgubila vsa njena družina. Njena mati, Sabreen al-Sakani, je umrla le nekaj trenutkov pred tem, ko so zdravniki lahko opravili carski rez in deklici rešili življenje. V maternici je bila zaščitena pred bombami, ki so minulo soboto zvečer uničile hišo, kamor se je njena mati zatekla z možem Shoukrijem in malo triletno Malak. V 30. tednu nosečnosti je bila dojenčica vsaj teoretično sposobna preživeti, zato zdravniki kuvajtske mestne bolnišnice niso niti za trenutek oklevali in so ji s carskim rezom pomagali na svet. Žal pa niso mogli pomagati njeni materi, ki je umirala in katere možganska dejavnost je med posegom že prenehala.

Mala Sabreen takoj po rojstvu v bolnišnici v Rafi. FOTO: Vatican Media

Hči mučenke

Zdravniki so novorojenčico poimenovali po materi, na identifikacijski trak okoli njenega drobnega zapestja pa zapisali: »hči mučenke Sabreen al-Sakani«. Njeno zdravje ostaja kritično in ogroženo, »ker ji je bila odvzeta pravica, da bi bila v materinem naročju,« pojasnjujejo zdravniki.

Novorojenka Sabreen je trenutno še v inkubatorju, če bo vse v redu, pa jo bodo sorodniki lahko čez nekaj tednov odpeljali domov.

Novorojenčica, katere fotografije so v trenutku obkrožile svet, je le eden od približno 20.000 otrok, ki so po podatkih Unicefa osiroteli zaradi vojne, toda obenem je rojstvo deklice tudi znamenje upanja. Trenutno je še v inkubatorju, če bo vse v redu, jo bodo sorodniki lahko čez nekaj tednov odpeljali domov.

Stanje novorojenke je še kritično. FOTO: Vatican Media

P. Patton: Življenje zmaga nad smrtjo

Obstaja upanje, da bo »ta otrok, rojen sredi smrti, tudi znamenje življenja za celotno območje Gaze in celotno Sveto deželo«, je dogodek komentiral kustos Svete dežele. Frančiškana p. Francesca Pattona je podoba otroka, rojenega iz mrtve matere, spomnila na pomen »stavka iz velikonočne pesmi slednice: 'mors et vita duello conflixere mirando' – 'smrt in življenje sta se borila v prečudnem dvobôju': na eni strani smrt, na drugi strani pa vsa sila življenja, ki se nadaljuje in želi premagati vse oblike smrti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh