Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenjepis Filipa Terčelja

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 03. 07. 2017 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Življenjepis Filipa Terčelja

Izčrpno in z viri ter pričevanji podprto Terčeljevo biografijo je napisal Ivan Albreht, izdala jo je Založba Družina.
Lik Filipa Terčelja, duhovnika, umetnika in narodnega buditelja, ki je bil v začetku leta 1946 zverinsko umorjen iz gole človeške hudobije, še zdaj globoko vznemirja. Tako vernike, ki že leta vztrajno molijo in si želijo napredovanja postopka razglasitve za blaženega, kot tudi tiste, ki si že več kot pol stoletja trudijo, da bi spomin na njegovo življenje in smrt zabrisali ali vsaj močno potvorili.

Slovenski bralec lahko zdaj prvič vzame v roke izčrpno in z različnimi viri ter pričevanji podprto Terčeljevo biografijo, ki jo je pripravil primorski duhovnik Ivan Albreht, v začetku julija pa izdala Založba Družina.

Pomenljiv je podnaslov knjige: Duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov. Ivan Albreht (1945) je nekdanji vzgojitelj in profesor v vipavski škofijski gimnaziji, od leta 2012 duhovni pomočnik v Šturjah. Pisateljevanje mu ni tuje, saj je izdal že tri obsežna dela: Osnutek zgodovine ajdovske župnije in cerkve, Župnija Dornberk v stiskalnici zgodovine in Mozaik krščanstva ob Mrzli reki.



Prvo predstavitev je knjiga doživela na 7. Terčeljevi poti na Kovk – zaradi vremenskih razmer se je v soboto, 1. julija, množica romarjev zbrala v župnijski cerkvi na Otlici, kjer je somaševanje vodil Bogdan Vidmar. Po maši je Ivan Albreht predstavil razloge, ki so ga spodbudili k pisanju življenjepisa, ki doslej najbolj celovito predstavi življenje in delo Filipa Terčelja; domača zborovodkinja Katarina Vidmar je povzela svojo raziskavo o uglasbitvah Terčeljevih bogoslužnih pesmi (doslej je odkritih 340, seznam pa je priložen tudi Albrehtovi knjigi). Pri bogoslužju in v kulturnem programu je sodeloval domači MePZ Angelski spev Otlica z zborovodkinjo Katarino Vidmar, knjižno novost pa je nazadnje kratko predstavil tudi David Ahačič, urednik Založbe Družina.



Foto: Nadja Ušaj Pregeljc

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh