Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlata lisica ta konec tedna v Kranjski Gori

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 01. 2021 / 07:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2021 / 06:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlata lisica ta konec tedna v Kranjski Gori

Zlata lisica ta konec tedna v Kranjski Gori

Kako športne in ostale odmevne prireditve v Kranjski Gori spremlja tamkajšnji župnik Janez Šimenc?

Meta Hrovat je lani v Kranjski Gori stala na stopničkah. FOTO: Jože Potrpin



Drugo zimo zapovrstjo so morali prireditelji tekmi svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico zaradi pomanjkanja snega z Mariborskega Pohorja preseliti v Kranjsko Goro na podkorensko progo, na kateri se običajno merijo moški na pokalu Vitranc. Prvi ženski veleslalom bo tako na sporedu danes s štartom prve proge ob 11. uri in finala ob 14. uri, drugi pa jutri.

Slovenci bomo prek malih zaslonov – tekmi bosta namreč potekali brez gledalcev v ciljni areni – lahko navijali za šest domačih »lisičk«, prva med njimi se bo danes po podkorenski strmini s številko 11 spustila lani tretjeuvrščena Meta Hrovat, ki bo smučala domala na domačem dvorišču, nato pa še Tina Robnik (številka 20), Ana Bucik (23), Neja Dvornik (56), Andreja Slokar (63) in Ilka Štuhec (64).

Župnik Janez Šimenc: Smučanje je del zimskega utripa teh krajev

Kako pa se ob večjih in odmevnejših, tudi mednarodnih, dogodkih v občini utrip dogajanja dotakne župnije Kranjska Gora (in souprave Rateče-Planica), smo povprašali tamkajšnjega župnika Janeza Šimenca, ki ga na smučeh ne boste videli, zato pa toliko bolj vneto stiska pesti za slovenske športnice in športnike.

Kako kot kranjskogorski župnik spremljate odmevne dogodke, ki se dogajajo v občini, predvsem športne (Planica, pokal Vitranc, prestavljena Zlata lisica …)? Se jih udeležujete v živo?

Sicer je že več kot dve desetletji, kar sem zadnjič stopil na smuči, a spadam v tisto generacijo, ki je v šolskih odmorih navdušeno navijala za Bojana Križaja in njegove vrstnice. Nekaj tega navdušenja se je ohranilo tudi do časa, ko sem nastopil kot župnik v gornjesavski dolini. Smučanje, tako alpsko kot nordijsko, je del zimskega utripa teh krajev. Res pa je, da se smučarski dogodki odvijajo v času, ko imajo ljudje največ prostega časa. Enako pa velja tudi za dogajanje v župniji. Športnih dogodkov se v živo ne udeležujem, bom pa v soboto dopoldan z veseljem pogledal prenos in navijal tudi za naše 'lisičke'.


Župnik Janez Šimenc: Športnih dogodkov se v živo ne udeležujem, bom pa v soboto dopoldan z veseljem pogledal prenos in navijal tudi za naše 'lisičke'. FOTO: zajem zaslona


Je župnija Kranjska Gora v katerega od odmevnejših dogodkov v občini (ne nujno športnih) še posebej vpeta?

Med dogodki, ki Kranjsko Goro postavljajo v središče pozornosti širše slovenske javnosti, je župnija Kranjska Gora posebej povezana z vsakoletno spominsko slovesnostjo pri ruski kapelici, saj je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, še preden so začele prihajati delegacije iz Ruske federacije, zdaj že pokojni župnik Marko Benedik vsako leto obhajal spominsko sveto mašo. Od leta 1993 je organizator spominske slovesnosti Društvo Slovenija Rusija, a v okviru dogajanja je vedno tudi sveta maša s sodelovanjem župljanov.

Z različnimi društvi tudi sodelujemo v obliki Florjanovih maš za gasilce, blagoslovi motoristov, konjenikov, tudi traktorjev. Dvakrat letno se spomnimo žrtev gora s sveto mašo v sodelovanju z gorskimi reševalci.

Morda darujete kdaj sveto mašo tudi za uspehe ali varnost slovenskih (in drugih) športnikov?

V ta namen pa še ni bilo izražene nobene želje.

Ali med večdnevnimi dogodki v Kranjski Gori opažate tudi večji obisk svetih maš v župniji?

Ob planiških dogodkih včasih opazim pri maši v župniji Rateče obiskovalce s Poljske. Pri tekmah v alpskem smučanju pa (letos sicer ne) večina gledalcev pride in odide isti dan. Še v času, preden sem prišel v to župnijo, je bil poskus, da bi bila maša na nedeljo, ko je tekma, zvečer, pa odziva menda ni bilo. Tako da je nedeljska maša tako ali tako v istem času kot tekma. So pa nekateri gledalci izkoristili premora med obema tekoma in prišli k maši v Podkorenu, ki je ob 11. uri. No, letos, če bi kdo želel, pa naj raje ne hodi: glede na ukrepe proti epidemiji je tam lahko pri maši manj vernikov, kot je prstov na roki.

Ta vikend

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh