Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlata maša Silvestra Čuka

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 07. 2014 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlata maša Silvestra Čuka

Zlata maša Silvestra Čuka

V nedeljo, 13. julija, je 50 let duhovniškega poklica praznoval Silvester Čuk, duhovnik, prevajalec in dolgoletni sodelavec revije Ognjišče, svoje članke pa objavlja tudi v Družini.

Silvester Čuk je bil pred 50 leti posvečen v duhovnika.
Foto: Tamino Petelinšek

V nedeljo, 13. julija, je 50 let duhovniškega poklica praznoval Silvester Čuk, duhovnik, prevajalec in dolgoletni sodelavec revije Ognjišče, svoj članke pa objavlja tudi v Družini.

Zlato mašo je imel v domači župniji, Črnem Vrhu nad Idrijo, sicer pa je rojen v Lomeh pri Črnem Vrhu. Za duhovniški poklic se je odločil zaradi odličnega domačega kateheta, ki je pomagal ljudem in jih polnil z vero. »Ob vsem tem se je v mojem srcu porajala želja, da bi mogel kdaj tudi jaz ljudem posredovati to bogastvo in jim prinašati tisto srečo, ki sem jo doživljal kot otrok. Spet nov kamenček v mozaiku mojega duhovnega poklica,« je zapisal v Družini ob svoji 50-letnici mašništva.

V Ajdovščini je obiskoval gimnazijo, nato pa se je vpisal na bogoslovje na Teološko fakulteto v Ljubljano, kjer je študiral med letoma 1958 in 1964. Leta 1964 je bil posvečen v duhovnika. Ta poklic je najprej opravljal kot kaplan v Šempetru pri Gorici in Postojni, po letu dni pa je odšel v Slivje in Brezovico, kjer je deloval kot vikarjev namestnik, nato pa je bil dve leti župnikov pomočnik v Izoli. Leta 1968 je postal urednik Založbe Ognjišče v Kopru.

Urednikovanje mu je bilo dobro znano že iz študentskih dni, saj je med študijem urejal bogoslovno literarno glasilo Brazde. Poleg uredniškega dela in pisanja se je preizkusil tudi kot prevajalec iz francoščine in španščine.

Pota Gospodova so ga izpred oltarja popeljala k pisani besedi. V Družini je v članku Moja pot do duhovništva takole opisal težke preizkušnje: »Moj škof je želel, da bi nadaljeval študij v Rimu, toda ker je bila naša družina ‘zaznamovana’, nisem dobil potnega lista. Tedaj pa je Bog napisal nov ‘dekret’: po hudi prometni nesreči me je poslal ‘službovat’ v bolnišnico. Tam sem v desetih mesecih ležanja ‘diplomiral’ v spoznavanju dragocenosti bolezni in trpljenja in se zbližal z vsemi, ki so bili ‘v šoli’ z menoj. Po nedoumljivih načrtih Boga, ki 'piše ravno s krivuljami', mu ne služim na župniji, kakor sem si zmerom zamišljal, ampak v verskem tisku.«

Gospodu Silvestru Čuku sodelavci Družine čestitamo ob častitljivem jubileju in mu želimo obilo božjega blagoslova.



Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh