Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlata Planica: slovenski orli ekipni svetovni prvaki!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 03. 2023 / 18:52
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2023 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlata Planica: slovenski orli ekipni svetovni prvaki!
Ni jih čez Slovence! FOTO: zajem zaslona/TV Slovenija

Zlata Planica: slovenski orli ekipni svetovni prvaki!

Za slovensko reprezentanco se skakalni del svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici ne bi mogel končati bolje: v dveh dneh so se namreč razveselili dveh šampionskih naslovov. Po včerajšnjem posamičnem Timija Zajca je danes s konkurenco na moštveni tekmi opravila še slovenska četverica in se, prvič doslej, okitila še z ekipnim zlatom.

Poleg Timija Zajca so se odličja najžlahtnejšega leska pred številčno množico navijačev pod Poncami veselili še Anže Lanišek, Žiga Jelar in Lovro Kos. Med osmimi slovenskimi skoki ni bilo niti enega ponesrečenega, morda so navijači rahlo zatrepetali le po finalnem nastopu Kosa, po katerem so Slovenci z vrha zdrknili na tretje mesto, a jih je že takoj nato Jelar vrnil na čelo razpredelnice.

Po zmagi slovenske »štiriperesne deteljice« je dišalo že po prvi seriji: po nastopih Kosa in Jelarja je resda držala tretje mesto, potem pa sta škarje in platno v svoje roke vzela včerajšnji zmagovalec Zajc, ki je v zahtevnih razmerah pristal pri 132 metrih, in Lanišek, ki je z izjemnim skokom, dolgim kar 138 metrov, poskrbel, da je šla naša ekipa na odmor s skoraj 10 točkami naskoka pred prvimi izzivalci Norvežani.

Tudi v finalu je bila Slovenija že po nastopu drugega člana Jelarja ponovno v prednosti, ki sta jo nato le še oplemenitila Zajc s 136 metri in brezhibnim telemarkom in Lanišek, ki je bil le pol metra krajši. Naposled je četverica glavnega trenerja Roberta Hrgote najresnejšo zasledovalko Norveško pustila za seboj za 12,9 točke, bronasto Avstrijo pa že za 39,5 točke. Brez odličja sta ostali Poljska in Nemčija.

Če bi na današnji ekipni preizkušnji veljali posamični dosežki, bi se Slovenci veselili dvojne zmage: najprepričljivejši bi bil namreč Anže Lanišek pred Timijem Zajcem, najboljši od preostanka sveta pa bi bil Norvežan Halvor Egner Granerud. Slovenski smučarski skakalci so domače svetovno prvenstvo končali s tremi kolajnami: dvema zlatima in eno bronasto (v mešanih ekipah), Zajc je sodeloval pri vseh.

»Ta konec tedna sem dobil vse, kar se je dalo dobiti. Po kolajnah sem ujel Petra Prevca, zame je bilo popolno in sanjsko,« se je v pogovoru za TV Slovenija smejalo Zajcu. Jelar je dodal: »Smola na mali napravi je verjetno botrovala psihološki napetosti. Toda zdaj smo svetovni prvaki – in tudi Peter (Prevc) je del tega!« Lanišek pa: »Pred finalnim skokom sem si rekel le, da grem res v popoln napad, kot se za take tekme spodobi, in uspelo je!«

Današnja kolajna je bila že 18. slovenska na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, od tega 13. skakalna. Za vseh pet zlatih so doslej poskrbeli smučarski skakalci, tokratna je bila sploh prva ekipna – naši fantje so bili namreč pred tem svetovni prvaki zgolj v smučarskih poletih. Prvenstvo v Planici je bilo tudi prvo do sedaj, na katerem so se Slovenci ovenčali z dvema odličjema najžlahtnejšega leska.

S tem se je pod Poncami zmagoslavno končal skakalni del svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, jutri bodo na svoj račun prišli še ljubitelji smučarskega teka, saj bo – z opoldanskim štartom – na sporedu še kraljevska disciplina, moška 50-kilometrska preizkušnja s skupinskim štartom v klasični tehniki. Po tekmi in podelitvi odličij pa bo še zaključna slovesnost tekmovanja.

Odličen slovenski športni dan je dopolnila Tina Šutej, ki je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu osvojila srebro v skoki s palico, preskočila je 475 centimetrov oziroma 5 cm manj kot zmagovalka, Finka Wilma Murto. S tem je ponovila predlanski podvig iz poljskega Toruna.

Nalaganje
Nazaj na vrh