Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska športna pravljica: Zdravljica v Planici po zaslugi Timija Zajca

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 03. 2023 / 19:28
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska športna pravljica: Zdravljica v Planici po zaslugi Timija Zajca
Slovenija ima spet skakalnega svetovnega prvaka. Timija Zajca. FOTO: Twitter

Slovenska športna pravljica: Zdravljica v Planici po zaslugi Timija Zajca

Eden od vrhuncev nordijskega svetovnega prvenstva v Planici, posamična tekma smučarskih skakalcev v Planici, je spisal novo slovensko športno pravljico. Za praznik pod Poncami so poskrbeli že navijači, ki so bistveno številčneje kot prejšnje dni napolnili iztek, oplemenitil pa ga je še domači as Timi Zajc z izjemnim uspehom, naslovom svetovnega prvaka.

Danes so v Planici našteli 8.500 gledalk in gledalcev.

Da se obeta velik uspeh, je Timi Zajc nakazal že v prvi seriji, ko je kljub znižanemu zaletišču potegnil 137.5 metra daleč in na drugem mestu zgolj za 7 desetink točke zaostajal za vodilnim po polovici preizkušnje Rjojujem Kobajašijem. V finalu je ponovil vrhunski nastop, pristal pri 137 metrih in vrgel rokavico Japoncu, ki pa v drugo ni bil tako prepričljiv. S skokom, dolgim 129.5 metra, si je resda zagotovil drugo mesto, a za Zajcem zaostal kar 10,7 točke, brona se je veselil Poljak Dawid Kubacki.


Drugih slovenskih orlov danes ni bilo v deseterici. Tik za njo je, na 11. mestu, končal Anže Lanišek, ki je v finalu pridobil tri mesta (v prvi seriji je imel ene najslabših razmer v zraku), Žiga Jelar je bil 16. (v drugo je napredoval za dve mesti), Domen Prevc pa 21. (v finalu je zdrknil za dve mesti). V soboto bo pod Poncami na sporedu še zadnja preizkušnja v smučarskih skokih, na kateri Slovenci ponovno kotirajo visoko. Moška ekipna tekma na veliki napravi se bo začela ob 16.30.

»Danes je moj dan in danes ga bom tako tudi živel,« je takoj po zmagi v pogovoru za TV Slovenija dejal Zajc in dodal: »Skakalnica mi je res všeč, na njej vedno dobro skačem, kadar sem v formi. Bil sem samozavesten, vedel sem, da nekaj lahko tudi dosežem. Največji problem je bil pred prvo serijo, saj sem pred tem izpustil poskusno in bil zaradi tega nekoliko nervozen. Pred drugim skokom pa sem bil res miren, vedel sem, da če naredim dokaj soliden skok, bo kolajna moja. Naredil pa sem res perfektnega.«

Zdaj ima že zlata odličja z olimpijskih iger, svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju in tudi v smučarskih poletih. Kakšno težo ima posamezna kolajna? »Ta zlata kolajna je med vsemi največ vredna. Za vedno mi bo ostalo v spominu, da sem jo osvojil na domači skakalnici. To je eden lepših dni v mojem življenju,« je za TV Slovenija še izpostavil Timi, ki so ga takoj po zmagi moštveni kolegi vzeli na rame in dvignili v zrak: »Hvala pa tudi vsem številnim navijačem, ki so prišli navijat za nas!«

To je že 17. slovenska kolajna s svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju, četrta najžlahtnejšega leska, za vse zlate so poskrbeli skakalke in skakalci. Pred Timijem so svetovni prvaki postali Franci Petek leta 1991 na veliki skakalnici, Rok Benkovič leta 2005 in Ema Klinec predlani, oba na srednji skakalnici. Zajc se je letos v Planici razveselil že drugega odličja, pred tem je bil z Niko Križnar, Emo Klinec in Anžetom Laniškom že tudi bronast na preizkušnji mešanih ekip na srednji napravi.

Sicer pa je Timi Zajc, član SSK Ljubno BTC, pri svojih rosnih letih že zelo trofejen. 26. aprila bo namreč dopolnil šele 23 let, pa ima v svoji vitrini že tudi dve kolajni z zimskih olimpijskih iger lani v Pekingu. Kot član mešane ekipe na srednji skakalnici je bil namreč zlat, na moški ekipni preizkušnji na veliki napravi pa srebrn. Obenem se je na lanskem svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu okitil z moštvenim zlatom in posamičnim srebrom, v svetovnem pokalu pa je že šestkrat zmagal, od tega štirikrat ekipno in štirikrat v poletih.

Izidi: 1. Timi Zajc (Slo) 287,5 točke (137.5 in 137 metrov), 2. Rjoju Kobajaši (Jap) 276,8 (135, 129.5), 3. Dawid Kubacki 276,2 (129, 135), 4. Kamil Stoch (oba Pol) 272,1 (131.5, 134.5), 5. Markus Eisenbichler (Nem) 271,4 (131, 136) … 11. Anže Lanišek 263,1 (124.5, 133), 16. Žiga Jelar 251,8 (126.5, 128.5), 21. Domen Prevc (vsi Slo) 246,8 (130, 127.5).

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh