Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Timi Zajc svetovni podprvak v smučarskih poletih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2022 / 18:44
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2022 / 20:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Timi Zajc svetovni podprvak v smučarskih poletih
Timi Zajc je dosegel največje daljave v kar treh od štirih serij. FOTO: FIS SKI

Timi Zajc svetovni podprvak v smučarskih poletih

Slovenski skakalni as Timi Zajc je svetovni podprvak v smučarskih poletih. Po štirih serijah na posamični tekmi svetovnega prvenstva v norveškem Vikersundu je moral premoč priznati le olimpijskemu zmagovalcu iz Pekinga, domačinu Mariusu Lindviku.

Vsa slovenska četverica je včeraj in danes, domala brez ponesrečenega poleta, blestela na norveškem nebu. Tako je bil komaj 21-letni Timi Zajc že po prvi seriji v igri za stopničke s tretjim dosežkom, prvi dan oziroma prvo polovico tekme je zaključil s četrtim izhodiščem, danes je bil po tretjem poletu spet na 3. položaju, toda s kar 17,8 točke zaostanka za drugouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom, mimo katerega pa je švignil z izjemnim finalnim nastopom, ko je pristal pri 235.5 metra, medtem ko je bil Kraft kar 22 metrov in pol krajši.

Največje daljave treh serij

Na koncu je Zajc za zmagovalcem Lindvikom zaostal za 9,9 točke, pa čeprav je nanizal največje daljave kar treh serij – poleg finalne tudi prve (242.5 metra) in tretje (243.5 metra). Zanj je to prva kolajna s svetovnih prvenstev v poletih, za slovenske »orle« pa že osma doslej, tretja srebrna. Še višje, do odličja najžlahtnejšega leska, sta šla pred desetletjem ravno tako v Vikersundu Robert Kranjec, leta 2016 na Kulmu pa Peter Prevc, ki je bil tudi danes zelo blizu najboljšim na 4. mestu, res pa je, da ga je do brona ločilo skorajda 30 točk.

Slovenci moštveni favoriti

Izjemen slovenski ekipni uspeh sta dopolnila še petouvrščeni Anže Lanišek in šesti Domen Prevc, ki je imel po prvem dnevu najboljše – tretje – izhodišče med našimi letalci. Današnji rezultati seveda nakazujejo, da bo slovenska četverica med najresnejšimi favoriti za kolajno, prejkone celo zlato, tudi na jutrišnji moštveni preizkušnji, s katero se bo svetovno prvenstvo v Vikersundu tudi zaključilo. Slovenci lovijo tretje ekipno odličje v smučarskih poletih, toda prvo zlato, doslej so bili srebrni leta 2018 v Oberstdorfu in bronasti leta 2012 v Vikersundu.

Ostali današnji dosežki slovenskih zimskih …

Izjemen slovenski skakalni dan so oplemenitila še dekleta, ki so se na tekmi svetovnega pokala v Oberhofu veselila dvojne zmage po zaslugi olimpijske zmagovalke Urše Bogataj in Nike Križnar, njun uspeh sta s petim in enajstim mestom dopolnili še Ema Klinec in Nika Prevc. »Zelo sem zadovoljna. Vsi skoki so bili dovolj dobri, da je zadoščalo za zmago. Želim si, da bi še jutri kolikor toliko v redu odskakala,« se je smejalo Bogatajevi.

Zmagovalec prvega od dveh veleslalomov za Pokal Vitranc, slovensko postajo svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori, je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, peti po prvi progi. Na odru sta mu družbo delala njegov rojak Lucas Braathen in Švicar Marco Odermatt, ki sta si razdelila drugo mesto. Žan Kranjec, ki je imel po prvi progi s tretjim časom odlično izhodišče, se je v finalu taktično uštel in brez vidnejših napak zdrsnil na 10. mesto. »Ne pokam ravno od navdušenja, malo me jezi, ker ne najdem odgovora za slabši čas druge proge,« je poudaril Kranjec.

Na ženskem slalomu za svetovni pokal v švedskem Areju pa si je konkurenco pokorila avstrijska smučarka Katharina Liensberger. Do točk sta se dokopali tudi dve Slovenki, Ana Bucik na sedmem in Andreja Slokar na desetem mestu. »Zelo sem vesela, ker sem zelo dobro smučala, morda mi je v finalu spodaj zmanjkalo malo energije za še kaj več,« je poudarila Bucikova.

Na tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku na 10 kilometrov v prosti tehniki v Falunu se je zmage veselila Norvežanka Therese Johaug, edina Slovenka Anamarija Lampič pa je bila 16. Deskarji na snegu so se v Piancavallu merili v paralelnem slalomu za svetovni pokal, edini Slovenec v izločilnih bojih Žan Košir je izpadel v osmini finala in zasedel 12. mesto, dobitnik olimpijskega srebra iz Pekinga Tim Mastnak je bil 17.

… in ostalih športnikov

Najuspešnejša slovenska kolesarja ta hip še naprej kažeta vrhunski obraz. Tadej Pogačar je v kraljevski šesti etapi dirke od Tirenskega do Jadranskega morja opravil s konkurenco, se razveselil druge etapne zmage na dirki, šeste letošnje in 36. v karieri, s katero je v skupni razvrstitvi prednost pred prvim zasledovalcem povečal na minuto in 52 sekund. »Če moštvo ves teden gara zame, vleče v nasprotni veter, ga ne morem razočarati. Tudi danes me je spočitega pripeljalo na zadnji vzpon,« je komentiral Pogačar.

Primož Roglič pa je vpisal zmago v predzadnji, sedmi etapi 80. izvedbe dirke Pariz–Nica. Tudi skupno je vodilni s 47 sekundami zaloge pred Simonom Yatesom. »Za nami je odličen dan. Imel sem močne noge in zmagal. Do konca je zgolj še ena etapa, toda ne lahka. Lani smo videli, kako se lahko vse spremeni,« je strnil vtise Roglič.

Atlet Kristjan Čeh je na evropskem pokalu v metih v Leirii na Portugalskem zmagal in s 66,11 metra prvič v karieri ugnal tudi olimpijskega zmagovalca in svetovnega prvaka, Šveda Daniela Stahla, ki je bil 16 centimetrov krajši. »Vesel sem prve zmage v tako ostri konkurenci. Dolgo sem čakal, da premagam Stahla, a sem vedel, da se bo prej ali slej zgodilo,« je za STA povedal Čeh.

Nalaganje
Nazaj na vrh