Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlati red za zasluge Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 09. 2021 / 13:58
Oznake: Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 14:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zlati red za zasluge Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije

Zlati red za zasluge Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije
V imenu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije je odlikovanje prevzel njen predsednik Matej Žnuderl. FOTO: Daniel Novakovič/STA
Predsednik države Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Vili Podrožnik ob stoletnici delovanja vročil državno odlikovanje - zlati red za zasluge – Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Predsednik Pahor je Zvezi podelil priznanje za izjemne zasluge pri povezovanju slepih in slabovidnih in pri spodbujanju njihovega vključevanja v družbo ter za uspehe pri uveljavljanju novih, izvirnih rešitev za temeljna vprašanja slepote in slabovidnosti.

Franc Dolinar in Alojz Levstek sta 7. novembra 1920 v Ljubljani ustanovila Podporno društvo slepih – prvo slovensko invalidsko organizacijo, iz katere se je razvila današnja Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Razširitev dejavnosti

Zveza je že leta 1995, ob 75-letnici delovanja, prejela Srebrni Častni Znak Svobode Republike Slovenije. »Toda svojo dejavnost je v zadnjih 25 letih še razširila in poglobila in se znala odzivati na izzive časa ter se organizirati tako, da lahko v sodelovanju z vsemi deli slovenske družbe išče in uspešno uveljavlja nove, izvirne rešitve za temeljne težave v zvezi s slepoto in slabovidnostjo. Danes je zveza sodobna, zanesljiva, uspešna in mednarodno dejavna invalidska organizacija,« so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Neutrudno prizadevanje zveze ves čas temelji na osnovnem namenu, to je olajšati in izboljšati kakovost življenja vseh slepih in slabovidnih ter omogočiti njihovo čim polnejše in neodvisno zasebno življenje, pa tudi polno vključevanje v poklicno in javno življenje. (iz utemeljitve priznanja)

Dejavni tudi mednarodno

V zadnjih dveh desetletjih je zveza začela aktivneje delovati tudi mednarodno. Opazen in pomemben je njen prispevek, skupaj z Evropsko zvezo slepih in Evropskim invalidskim forumom, k prizadevanjem, da bi evropska zakonodaja bolj upoštevala položaj slepih in slabovidnih, njihove značilne težave in potrebe.

Skupaj z evropsko in svetovno zvezo slepih je intenzivno sodelovala na pogajanjih s Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino, ta prizadevanja pa so s sprejetjem marakeške politične pogodbe omogočila spremembo svetovne avtorske zakonodaje, ki znatno olajša dostop slepih do knjig. (iz utemeljitve priznanja)

To mednarodno sodelovanje je zvezo postavilo na svetovni zemljevid kot zaupanja vredno in prepoznavno organizacijo, ki prispeva tudi k mednarodnemu ugledu Republike Slovenije.

Zakaj podelitev v Vili Podrožnik?

Vročitev odlikovanja je potekala v Vili Podrožnik, nekdaj imenovani Kollmannov grad, ki jo je nekdanji lastnik, Robert Kollmann, z oporoko podaril slepim in slabovidnim. Aprila 2015, ob 95. obletnici ustanovitve prve invalidske organizacije na Slovenskem - podpornega društva slepih, katere pravni naslednik je Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije - je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na pobudo dddr. Evgena Bavčarja ob vhodu na posestvo vile odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić.


Nalaganje
Nazaj na vrh

Iščete duhovne vaje zase ali za svoje otroke?

Podarjamo vam Vodnik po duhovnih vajah 2023.

Kliknite tukaj

Close