Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlati Zadravec

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 18. 07. 2016 / 12:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlati Zadravec

Zlati Zadravec

»Kot čebelica sem zbiral med Božje ljubezni« - zlatomašnik Jože Zdravec.

V Odrancih je 17. julija 2016 zlato mašo obhajal profesor Jože Zadravec – natanko istega dne in ob isti uri, kot je pred petdesetimi leti obhajal novo mašo, le da tedaj pred leseno cerkvico ob nastajajoči cerkvi Svete Trojice. »Kristus Gospod naj te spremlja takrat, kadar bo tvoja življenjska pot gladka in lepa, polna vzhičenja in ljubezni božje, pa tudi takrat, ko si bodo morda sledili križi drug za drugim,« je zlatomašnika z besedami iz novomašne pridige svojega predhodnika božjega služabnika Alojza Kozarja pozdravil odranski župnik Lojze Kozar ml.

»Zakaj verujem, zakaj sem katoličan, zakaj sem duhovnik?« se je uvodoma v pridigi vprašal zlatomašnik. »Verujem v absolutno novo, kjer bodo vse zemeljske kategorije ukinjene. Prečesal sem mnogo besedil, ki so jih zapisali imenitni ljudje, umetniki besede, zvokov in likov. O življenju, ljubezni, dobroti, Bogu in svetu je pelo na tisoče besednih, glasbenih in likovnih umetnikov. Kot čebelica sem zbiral med Božje ljubezni, kakor so jo zaznali ti bogoiskatelji. Moja vera sloni na osebi Jezusa Kristusa, ki je alfa in omega življenja vsega človeštva, vsakega posameznika, vsega vidnega in nevidnega stvarstva; vsa žeja milijard bo v njem potešena, sanje vseh utopistov, svetostni bes Danteja, božja podivjanost Dostojevskega, odrešenjska sla Cankarja in Rebule, čisti krik Camusa, žalost Solženicina. Vsi mi odpevajo: Nekje smo doma, najbolj doma, nekoč bomo v družbi, najlepši, nebeški!«

»Jože, ti si nas rodil z besedo, zaradi tebe lahko mnogi duhovniki razmišljamo, pišemo in oznanjamo,« mu je v nagovoru dejal nekdanji dijak, zdaj murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki se mu je v imenu slovenske Cerkve zahvalil za neštete poti, na katerih je večkrat izpostavljal tudi svoje življenje, da bi lahko oznanjal – kot urednik vere in kulture pri tedniku Družina.

Meditacija, pesem, glasba



Maši so sledili meditacija, pesem in glasba, ki jih je povezovala Valentina Žižek. Upokojeni mariborski škof dr. Jože Smej je predstavil lik prekmurskega duhovnika nekoč in danes, nečak dr. Matjaž Zadravec ga je počastil z izbranimi samospevi, v duetu z očetom Venčeslavom, nekdanjim solistom ljubljanske opere pa še s sakralnimi arijami; na orglah ju je spremljala Melita Ana Maček. Igralca Evgen Car in Tone Kuntner sta slavljencu recitirala nekaj najljubših verzov, sestra misijonarka v sveti deželi Milika Zadravec je predstavila dve arabski/hebrejski pesmi.

Pri maši je sodeloval mešani cerkveni pevski zbor Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec, nastopil pa je tudi domači mladinski pevski zbor, ki ga vodi Helena Vrbnjak.

Na zlatomašnem slavju so lik duhovnika in sejalca besede predstavili mag. Mirko Anželj in prijatelji iz kroga nekdanjih prekmurskih študentov. Kot profesor slovenščine v Želimljem je v 35 letih učil mnogo sedanjih duhovnikov in intelektualcev, bil je tudi avtor učbenikov. Kot urednik vere in kulture pri Družini se je v 37 letih službe tako ali drugače podpisal pod 6129 naslovov, 262 intervjujev in 202 reportaži, smo izvedeli iz statistike, ki jo je skrbno zbrala Milena Hitij. Kar 21 let je sodeloval tudi pri izdajanju prekmurskih Stopinj. Izdal je 26 knjig, za zlatomašno slavje pa še najnovejšo z naslovom Moj slovenski testament.

V pozdravnem nagovoru je Jože Zadravec prisrčno pozdravil predsednico in podpredsednika Nove Slovenije Ljudmilo Novak in Jožeta Horvata, še zlasti pa je bil vesel svojega brata Franca z ženo Milico, ki sta na zlato mašo prišla iz Kanade, sester redovnic Milike in Cilike, sestre Ančke in bratov Vanča in Venčeslava.


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh