Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlatomašnik Martin Tajnik

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 09. 2020 / 11:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2020 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlatomašnik Martin Tajnik

Zlatomašnik Martin Tajnik

Upravlja župnijo Šentilj pod Turjakom in soupravlja župnijo Šmiklavž pri Slovenj Gradcu.

Martin Tajnik. Foto: osebni arhiv



Martin Tajnik se je rodil leta 1945 na Ravnah pri Šoštanju. Upravlja župnijo Šentilj pod Turjakom in soupravlja župnijo Šmiklavž pri Slovenj Gradcu.

Delavnost, poštenost in globoka vera

»Kjer je dobrota in ljubezen tam je Bog«. S tem novomašnim geslom je Martin Tajnik pred petdesetimi leti stopili na pot duhovniškega služenja in razdajanja.

Rodil se je samo nekaj mesecev po koncu druge svetovne morije, 19 oktobra 1945, v lepi vasici Ravne, ki spada v župnijo Šoštanj ter v trdni kmečki družini, s petimi otroki, kjer je vladala delavnost, poštenost in globoka vera. Vse te tri vrednote je kot dediščino od doma, ponesel s seboj v življenje.

Že v rani mladosti ga je zaznamovala izguba očeta. Odvzela mu je del brezskrbnega otroštva, saj je bilo potrebno hitreje odrasti in prevzemati odgovornost.

Hodil je v osnovno šolo na Ravne pri Šoštanju in tri leta v Šoštanj ter štiri leta na prvo državno gimnazijo v Mariboru.

Visoka šola življenja

Po božji previdnosti je v času njegovega odraščanja v župniji Šoštanj deloval karizmatični duhovnik Jože Vesenjak. Mladim fantom je znal tako nazorno približati Boga in čar duhovništva, da je številne mlade navdušil za to poslanstvo.

Kot nadarjenemu in delavnemu mladeniču Martinu študij ni povzročal prevelikih težav. Visoko šolo življenja je lahko spoznavali kar v domačem hlevu. Tako slikovito zna o tem pripovedovati njegova sestra Lenčka, ki pravi kako je kot mlad študenti teologije opazovali pujske, ki so se do sitega napili mleka. Od desetih pujskov sta samo dva ali trije odšli do mamine glave in se v zahvalo podrgnili ob njen rilec, ostali pa so na to kar pozabili. Nič kaj bistveno drugače ni tudi pri nas ljudeh. Hvaležnost in zahvala sta sicer lepi, toda bolj redki cvetlici, ki rasteta na travnikih življenja.

Bil je prva generacija malega semenišča v Mariboru. Sledila so tri leta na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 1968 se je selil v Maribor in nadaljeval šolanje tam.


Šentilj pod Turjakom, župnijska cerkev sv. Ilja. Foto: Ivo Žajdela


Leta 1970 je od 51 novomašnikov 37 izhajalo iz kmečkih družin

Posvečen je bil 29. junija 1970 v Mariboru (škof Maksimiljan Držečnik).

Po zaobljubi o večni zvestobi Bogu je 5. julija 1970 dočakal veliko slovesnost nove maše. Skupaj z njim se je tega veselilo okrog 350 ljudi.

Zanimivo je, da je bilo v letu 1970 pri nas kar 51 novomašnikov in od teh jih je 37 izhajalo iz kmečkih družin. Najštevilčnejša družina, ki je dala novomašnika, je štela kar štirinajst otrok, povprečje vseh družin, od koder so izhajali novomašniki, je bilo 5,2 otoka na družino.

Martin Tajnik je imel ob vseh teh dogodkih prav posebnega »angela varuha«.

To je bila Udba. Šele mnogo pozneje, ob razkritju tajnih arhivov, se je pokazalo, kako natančno je takratna oblast spremljala vsak njegov korak.

Kot izkušen in moder mož

Prve brazde duhovništva je zaoral v Selnici ob Dravi, kjer je bil štiri leta kaplan. Že po štirih letih je prišel v Šentilj pod Turjakom, kjer je kot mlad in navdušen kaplan in po božji previdnosti ostal. Tam je še danes, kot izkušen in moder mož.

Ali obstaja kakšna statistika o vsem opravljenem delu v vseh teh 46 letih? Zagotovo je tega veliko. Koliko otrokom je naredil na čelo prvi križ, koliko ljudem je podelil zadnji blagoslov ob odhodu v večnost, koliko otrok je pripravil na prejem zakramentov, koliko parov je združil ...

Poleg vestnega in predanega opravljanja duhovniške službe je bil dejaven tudi na številnih drugih področjih. Ob zavedanju, da je preko narave najlažje pripeljati ljudi do stvarnika, je številne vodili na najrazličnejše gorske vrhove, ob tem pa nikoli ni pozabili, da jim pomaga tudi v duhovne višave.
_ _ _

Že predstavljeni biseromašniki in zlatomašniki:

P. Jože Roblek

Tomaž Nagode

Franc Matjaž

Niko Marovt

Vinko Malovrh

Anton Majc

Alojzij Slavko Snoj

Anton Lavrič

Vinko Kraljič

Jože Kolmanko

Ciril Kocbek

P. Anton Jerman

Metod Lampe

Alfonz Grojzdek

Jožef Drolc

Florijan Božnar

Marko Burger

Jože Pacek

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh