Zapri
Iskanje

Zlorabe v Nemčiji: kardinal Woelki zavrača očitke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 06:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 06:29
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zlorabe v Nemčiji: kardinal Woelki zavrača očitke

Zlorabe v Nemčiji: kardinal Woelki zavrača očitke
»Prevzemam odgovornost, tako da poskušam popraviti pretekle krivice.«

Kölnski nadškof kardinal Rainer Maria Woelki FOTO: erzbistum-koeln.de

Kölnski kardinal Rainer Maria Woelki zagovarja svoje ravnanje pri obravnavi primerov spolnih zlorab v svoji nadškofiji. V preteklih tednih je večkrat slišal da bi moral prevzeti moralno odgovornost za zlorabe, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v teh dneh dejal v pogovoru za nemške medije. »In to prevzemam, tako da poskušam popraviti pretekle krivice,« je pojasnil kardinal.

V moralni filozofiji odgovornost opisujejo »v dveh smereh«, je dejal kölnski nadškof. Odgovorni smo za pretekla dejanja, na katera smo lahko vplivali in jih lahko nekomu pripišemo. Odgovorni pa smo tudi za svoja prihodnja dejanja.

»To imenujejo odgovornost za skrb, odgovornost do prihodnosti,« tako Woelki. »Za storjene krivice žrtvam spolnih zlorab torej prevzemam odgovornost, tako da si prizadevam za boljšo prihodnost. Kot škof. Kot kristjan. Kot človek.« Odgovornost pomeni dopustiti, da nas drugi spomnijo, kaj je naša dolžnost.

Poročilo neodvisne komisije Woelkija razbremenjuje neposredne odgovornosti

Kritiki nadškofu očitajo moralne napake pri obravnavi preteklih primerov spolnih zlorab, čeprav poročilo neodvisne komisije Woelkija razbremenjuje neposredne odgovornosti. V Nemčiji so večkrat zahtevali kardinalov odstop, kar pa sam vztrajno zavrača. Zaradi razprave in nastale krize zaupanja je papež Frančišek v Köln napotil svoja odposlanca, ki sta do sredine meseca junija preverjala dogajanje na kraju samem.

Preiskavo neodvisne skupine izvedencev je kardinal Woelki naročil sam, poročilo pa jasno kaže, da so nekateri visoki cerkveni dostojanstveniki v kölnski nadškofiji storili veliko napak pri obravnavi preteklih primerov spolnih zlorab s strani tamkajšnjih duhovnikov. Poročilo navaja najmanj 75 kršitev in zlorabe položaja: med drugim našteva generalne vikarje in nadškofe, ki prijav spolnih zlorab niso preverili in niso poskrbeli za žrtve.

Po predstavitvi poročila neodvisne izvedenske skupine sta kardinal Woelki in njegov generalni vikar Markus Hofmann predstavila načrt v osmih točkah; med drugim si nadškofija prizadeva za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preučila preteklo dogajanje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Drugi priročniki
1,50€ Poglej izdelek: Življenjske težave
Nalaganje
Nazaj na vrh