Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polovica glasov za Enotno Rusijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 09. 2021 / 09:35
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Polovica glasov za Enotno Rusijo
Moskva. FOTO: Pexels

Polovica glasov za Enotno Rusijo

V Rusiji so se v nedeljo končale parlamentarne volitve. Prešteli so že skoraj vse glasovnice, vladajoča stranka Enotna Rusija pa je prejela nekaj manj kot 50 % glasov.

V rusko dumo so se uvrstile še Komunistična partija z dobrimi 19 odstotki, petodstotni volilni prag pa so prestopili še skrajno desni Liberalni demokrati, socialistična stranka Pravična Rusija - patrioti in Nova ljudska stranka, navajanje tujih agencij povzema STA.

Enotna Rusija že razglasila zmago 

Stranka Enotna Rusija je po objavi prvih podatkov že razglasila zmago. Po trenutnih rezultatih bo Enotna Rusija dobila dobrih 300 poslanskih sedežev v sicer v 450-članski dumi, kar bi pomenilo, da ohranja dvotretjinsko večino. Za vstop v parlament se je sicer potegovalo 14 političnih strank.

Na volišča manj kot polovica volilnih upravičencev

Po podatkih državne volilne komisije v Moskvi je v nedeljo do 18. ure po krajevnem času svoj glas oddalo nekaj več kot 45 odstotkov volilnih upravičencev. Volilno pravico ima sicer približno 110 milijonov Rusov.

Opozicija opozarja na kršitve

Opozicija ob parlamentarnih volitvah opozarja na volilne kršitve, kot sta glasovanje pod prisilo in večkratno glasovanje, poročajo tuje agencije. Kot navaja notranje ministrstvo, so volilne komisije v Rusiji v zadnjih treh dneh prejele najmanj 750 pritožb zaradi volilnih kršitev.


Nalaganje
Nazaj na vrh