Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znan datum predstavitve knjige Škandal vseh škandalov

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 06. 2019 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2019 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znan datum predstavitve knjige Škandal vseh škandalov

Znan datum predstavitve knjige Škandal vseh škandalov

Knjiga bo predstavljena v torek, 18. junija, ob 12. uri v galeriji Družina.
Predstavitev knjige Škandal vseh škandalov bo v torek, 18. junija, ob 12. uri v galeriji Družina. Vabimo vas, da medtem vzamete knjigo v roke in morda pripravite kakšno vprašanje.

Knjigo bo predstavil dr. Metod Benedik.

Čarovništvo, križarske vojne, inkvizicija

Knjigo Škandal vseh škandalov je napisal Manfred Lütz. Kot znanstvenik se predvsem trudi na cerkvene škandale gledati objektivno, »da se zgodovine škandalov krščanstva brez vsakršnih predsodkov lotimo s skalpelom znanosti.« Seveda se ni ustavil zgolj pri aktualnih škandalih, npr. pedofilskih aferah, ampak njegov sistematični pregled seže vse do začetka dvatisočletne zgodovine krščanstva.

Vprašanje krščanskega nasilja skozi stoletja, križarske vojne, papežinja Ivana, inkvizicija, razuzdani renesančni papeži, protireformacija, preganjanje čarovnic, odnos do človekovih pravic, vloga v diktatorskih režimih, žensko duhovništvo in celibat – to so le nekateri od klišejev, ki se jim bodo nekateri bralci le stežka odrekli.



Pomembno je, da na škandale gledamo objektivno, pošteno, znanstveno, kajti zgolj na podlagi zgodovinskega videza s poudarjanjem napak lahko nekateri povsem utemeljeno sklenejo, da je krščanstvo treba »ukiniti«. Najslabše bi bilo težave in skrivnosti naše Cerkve pomesti pod preprogo – treba jih je raziskati, po najboljših močeh popraviti krivice in najti kar najbolj vztrajne varovalke proti ponavljanju istih napak. 

Lucidna analiza krščanske Evrope

Zdaj je podoba Cerkve v javnosti pogosto le še asociacija na križarske pohode, lov na čarovnice in inkvizicijo, zato se avtor sprašuje, ali je zdaj sploh še mogoče govoriti o človekovi krščanski duhovni izkušnji in kako naj prepoznamo delovanje Duha v Cerkvi, ki jo pretresajo škandali?

Knjiga, ki se bere kot napet triler, ima izrazito lahkoten ton, a zelo resno vsebino. Odlikuje jo neposreden in bralcu vselej dostopen jezik, ki nam podaja lucidno analizo krščanske Evrope in je obvezno branje za vsakogar, ki želi razumeti duhovne korenine Evrope in na novo ovrednotiti pomen krščanstva v tem prostoru, pri tem pa ga ni strah dotakniti se težkih religioznoh, filozofsko-teoloških in mestoma tudi političnih vprašanj.


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh