Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znanost mi dokazuje, da je nemogoče, da Bog ne bi obstajal [OSEBNA ZGODBA]

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 23. 03. 2024 / 07:00
Oznake: Mladi, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2024 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znanost mi dokazuje, da je nemogoče, da Bog ne bi obstajal [OSEBNA ZGODBA]
Zala Lavre je študentka biotehnologije. Kako je spoznala Boga? FOTO: Osebni arhiv

Znanost mi dokazuje, da je nemogoče, da Bog ne bi obstajal [OSEBNA ZGODBA]

Zala Lavre je študentka, ki se ni zadovoljila s tem, kar je o Bogu slišala kot otrok. Prizadevno ga išče in Gospod se ji vse bolj razodeva. Povprašali smo jo o njeni poti do osebne vere.

Kako si spoznala Jezusa? Lahko opišeš svojo pot do osebnega odnosa z njim?

Jezusa sem spoznala zahvaljujoč moji družini, a pot do osebnega odnosa z njim sem kljub temu zavestno začela šele po ločitvi staršev konec osnovne šole. Eden od pomembnejših mejnikov na poti mojega odnosa z Bogom je bil vstop v skupnost mladih v domači župniji, kjer sem še zmeraj aktivna. Dve prelomnici, ki sta se zgodili pred kratkim, pa sta bili še začetek študija biotehnologije oktobra lani in priložnost služenja v mladinski skupnosti, kjer sem postala sovoditeljica mladinske skupine.

Danes razumem, da osebni odnos z Bogom ne temelji na naših čustvih, ki se vsak dan spreminjajo.

To me je privedlo tudi do drugačnega razumevanja, kaj odnos z Bogom sploh je. Danes razumem, da osebni odnos z njim ne temelji na naših čustvih, ki se vsak dan spreminjajo, ampak na zaupanju v Boga in brezpogojni ljubezni. Prav tako je pomembno, da moj odnos z njim ni samo moj monolog, ampak da si dam priložnost in prisluhnem, kaj mi govori, kam me usmerja, kaj želi od mene.

Mlademu iskalcu se poraja veliko dvomov in vprašanj o Bogu, veri in Cerkvi. Kje si ti našla podporo in odgovore, ki so te prepričali?

Pot vere je seveda prepletena tudi z mnogimi dvomi in vprašanji tako o Bogu kot o veri in Cerkvi. Podporo in mnogo odgovorov na vprašanja sem dobila v skupnosti mladih, nekaj tudi od družine. Veliko pa sem tudi sama iskala po knjigah in spletu, tako sem med drugim začela spremljati ameriškega duhovnika Mika Schmitza, veliko sem izvedela tudi z raziskovanjem cerkvene zgodovine in čudežev. Najbolj pa me je prepričala znanost, ki mi še zmeraj dokazuje, da je vse ustvarjeno s takšno natančnostjo in tako podrobno, da je nemogoče, da Bog ne bi obstajal.

Kako danes kot mlada katoličanka živiš svojo vero? Kako ta zaznamuje tvoj vsakdan?

Boga poskušam iskati v vsem, kar me obdaja – v naravi, tujcih, prijateljih, majhnih pozornostih –, in tako živeti v veselju in hvaležnosti – na primer za sončna jutra, za prvo jutranjo skodelico kave, za nasmeh neznanca na ulici. Vsak dan tudi prebiram Sveto pismo, moliti pa poskušam čez cel dan. Za dober odnos z Bogom pa sta mi pomembna še reden obisk maš, tudi med tednom, in zakrament spovedi, če se da, vsaj mesečno.

Osebna zgodba Zale Lavre je del aktualne teme v tedniku Družina (12/2024), ki tokrat obravnava vero mladih.

Kupi v trgovini

Bog je mlad
Papeži
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh