Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znanstveno-strokovni posvet profesorjev katoliških srednjih šol na Hrvaškem

Objava: 11. 03. 2009 / 11:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Znanstveno-strokovni posvet profesorjev katoliških srednjih šol na Hrvaškem

Okoli 240 profesorjev katoliških srednjih šol na Hrvaškem je sodelovalo na 7. znanstveno-strokovnem posvetu z naslovom 'Vloga in naloge sodelavcev pri šolskem kurikulumu', ki je potekal od 6. do 8.marca v Malinski na otoku Krku.

Posvet je v imenu prireditelja odprl ravnatelj Nadškofijske klasične gimnazije iz Zagreba Marijan Franjčić. V svojem govoru je poudaril interes katoliških učiteljev za sodelovanje v razpravi o okvirnem narodnem kurikulumu, vprašanje uvajanja državne mature in morebitno neenakopravnost klasičnih jezikov v primerjavi z živimi tujimi jeziki pri vpisu na fakultete, dotaknil pa se je tudi nedorečenega statusa katoliških šol, ki so nekje med državnimi in zasebnimi, kljub sporazumu s Svetim sedežem o statusu posebnih cerkvenih zasebnih šol.

Udeležencem je dobrodošlico izrekel krški škof Valter Župan, ki je poudaril vlogo učiteljev pri vzgoji in izobraževanju ter navzoče pozval, naj ne podležejo težkim časom. Vsi naj se trudijo razodevati resnico in naj ne nasedajo povsod prisotnim neresnicam in lažem.

Po besedah škofa Župana morajo mlade generacije odrasti v narodni zavesti in, še posebej v katoliških šolah, v spoznavanju veličine in lepote Božjega klica in svetlobe, s katero smo ožarjeni, v nasprotju s temo nesmisla in neperspektivnosti današnjega sveta. Škof ugotavlja, da danes v nosilnih družbenih strukturah ni v zadostni meri prisotna katoliška inteligenca, zato je vse udeležence pozval, naj bodo odprti za delovanje svetega Duha in naj po svojih najboljših močeh skušajo vzgojiti mlade, ki bodo modri, daljnovidni in pogumni voditelji.

V imenu prireditelja je navzoče pozdravil tudi Vilim Grbac, ravnatelj Pazinskega kolegija klasične gimnazije in predsednik Zveze katoliških srednjih šol na Hrvaškem. Poudaril je, da želijo hrvaške katoliške šole doprinesti k doseganju ciljev ostalih sodelavcev na področju vzgoje in izobraževanja, pa tudi v življenju družbene skupnosti, da bi bilo njihovo delo prepoznavno med prihodnjimi generacijami učencev.

V dveh dneh predavanj so udeleženci lahko prisluhnili zagrebškemu pomožnemu škofu dr. Ivanu Sašku ter dr. Vlatku Previšiću in dr. Nevenu Hrvatiću z zagrebške Filozofske fakultete, na posvetu pa so sodelovali tudi direktor Agencije za vzgojo in izobraževanje Vinko Filipović in predsednik Združenja hrvaških srednješolskih ravnateljev Ivica Lovrić.

Posvet se je zaključil v nedeljo s slavnostno mašo v krški stolnici, ki jo je daroval škof Župan, po maši pa so si udeleženci ogledali še sakralno razstavo v cerkvi sv. Kvirina v mestu Krk.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh