Zapri
Iskanje

Znova skupaj, Lilibet!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 09. 2022 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 10:52
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Znova skupaj, Lilibet!

Znova skupaj, Lilibet!
»Tudi sama sem Elizabeto II. doživljala kot izjemen zgled.« FOTO: Vid Ponikvar/arhiv Družine
Na letošnji mali šmaren, Marijin rojstni dan, je po sedemdesetih letih vladavine umrla britanska kraljica Elizabeta II. Pomenljiv je podatek, da se je za večnost rodila prav na praznik Jezusove matere, katere ime je nosila tudi sama: ob rojstvu leta 1926 je bila krščena kot Elizabeth Alexandra Mary.

Poleg tega je bil Jezus vse življenje njen najbolj zvesti spremljevalec in prijatelj, čeprav je, kot je po njeni smrti zapisal yorški nadškof Stephen Cottrell, svojo vero nosila v srcu in ne vsem na očeh. To je, je dejal nadškof Cottrell, najboljše mesto za vero: od tam lahko oblikuje vse.

Vest o kraljičini smrti je odmevala po vsem svetu. S čim si je britanska monarhinja pridobila tolikšno avtoriteto in spoštovanje tudi med ljudmi, ki niso naklonjeni monarhiji? Po besedah britanske veleposlanice v Republiki Sloveniji Tiffany Sadler je avtoriteta Elizabete II. izhajala »iz njene predanosti služenju, ponižnosti, iz njene očitne ljubezni do domovine, iskrenega domoljubja«. Čeprav je bila rojena v kraljevi družini, ji ob rojstvu ni bila namenjena vloga, kakršno je opravljala večino svojega življenja. Šele ko se je njen stric odpovedal prestolu zaradi ljubezni do ločene tujke, je mlada princesa pri desetih letih prevzela vlogo neposredne prestolonaslednice. Že pri 21 letih se je zaobljubila, da bo svoje življenje, »dolgo ali kratko«, posvetila služenju, in ob očetovi smrti je, stara komaj 26 let, z vso resnostjo prevzela odgovornost britanske krone. Svojo zadnjo »službeno« obveznost je opravila dva dni pred smrtjo, ko je 6. septembra na dvorcu Balmoral na Škotskem sprejela novo predsednico britanske vlade Liz Truss.

Britanci so resnično cenili dolgoletno zakonsko zvestobo in medsebojno spoštovanje kraljevega para. FOTO: The Countess of Wessex/FB/The Royal Family

Elizabeta II. je v vsakem obdobju svojega življenja izkazovala pogum in zaupanje, ki sta izhajala iz njene vere v Jezusa. Njena milina in zanesljivost sta se zdeli kot skala, trdna opora v časih različnih preizkušenj tako na svetovni, državni kot tudi na osebni, družinski ravni. Nikoli ni skrivala, da sta krščanska vera ter disciplinirano življenje, polno dolžnosti in predanosti, vir njenega vodenja in nenehne tolažbe. »Kristusov nauk in moja lastna odgovornost pred Bogom zagotavljata okvir, v katerem poskušam živeti svoje življenje,« je nekoč dejala. In služenje po Jezusovem zgledu je oblikovalo tudi njeno suverenost.

Zanimivo je tudi, kako so po kraljičini smrti po družbenih omrežjih zaokrožile risane podobe, na katerih njen pokojni soprog, princ Filip, svoji ljubljeni Lilibet izreka dobrodošlico v nebesih: znamenje, da velik del njej tako ljubega britanskega naroda veruje v posmrtno življenje, in da so ljudje v času, ki ga močno zaznamuje kratkotrajnost in minljivost trdnih medčloveških odnosov, resnično cenili njuno dolgoletno zakonsko zvestobo in medsebojno spoštovanje.

Pred Buckinghamsko palačo, 28. aprila 2022. FOTO: M. M. Š.

Tudi sama sem Elizabeto II. doživljala kot izjemen zgled. Iz otroške zaljubljenosti v britansko kraljevo družino je v meni zrasla ljubezen do jezika in tamkajšnje kulture. Med vsakoletnim obiskom Londona se vedno najprej sprehodim mimo Buckinghamske palače in ob izobešeni zastavi me je vsakokrat obšla prijetna misel, da je kraljica »tu, čisto blizu«. Na zadnji sprehod z zavedanjem, da je (kraljica) »nekje blizu«, sva se s hčerko odpravili med obiskom Windsorja v začetku letošnjega maja, mesec dni pred uradnim praznovanjem platinastega jubileja. Elizabeta II. je zdaj blizu vsem nam – prepričana sem, da se bo tudi v zgodovino zapisala kot zgled neomajne vere in ponižnega služenja, predvsem za svoje najbližje in njej tako ljub britanski narod.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh