Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znova skupaj, Lilibet!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 09. 2022 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 10:52
Znova skupaj, Lilibet!
»Tudi sama sem Elizabeto II. doživljala kot izjemen zgled.« FOTO: Vid Ponikvar/arhiv Družine

Znova skupaj, Lilibet!

Na letošnji mali šmaren, Marijin rojstni dan, je po sedemdesetih letih vladavine umrla britanska kraljica Elizabeta II. Pomenljiv je podatek, da se je za večnost rodila prav na praznik Jezusove matere, katere ime je nosila tudi sama: ob rojstvu leta 1926 je bila krščena kot Elizabeth Alexandra Mary.

Poleg tega je bil Jezus vse življenje njen najbolj zvesti spremljevalec in prijatelj, čeprav je, kot je po njeni smrti zapisal yorški nadškof Stephen Cottrell, svojo vero nosila v srcu in ne vsem na očeh. To je, je dejal nadškof Cottrell, najboljše mesto za vero: od tam lahko oblikuje vse.

Vest o kraljičini smrti je odmevala po vsem svetu. S čim si je britanska monarhinja pridobila tolikšno avtoriteto in spoštovanje tudi med ljudmi, ki niso naklonjeni monarhiji? Po besedah britanske veleposlanice v Republiki Sloveniji Tiffany Sadler je avtoriteta Elizabete II. izhajala »iz njene predanosti služenju, ponižnosti, iz njene očitne ljubezni do domovine, iskrenega domoljubja«. Čeprav je bila rojena v kraljevi družini, ji ob rojstvu ni bila namenjena vloga, kakršno je opravljala večino svojega življenja. Šele ko se je njen stric odpovedal prestolu zaradi ljubezni do ločene tujke, je mlada princesa pri desetih letih prevzela vlogo neposredne prestolonaslednice. Že pri 21 letih se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh