Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znova v Sloveniji: veličastni oratorij Mesija z baročnim orkestrom

Za vas piše:
P. G.
Objava: 08. 01. 2024 / 09:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znova v Sloveniji: veličastni oratorij Mesija z baročnim orkestrom
Mladi pevci Komornega zbora Megaron se znova pripravljajo na izvedbo oratorija Mesija. FOTO: Arhiv KZ Megaron

Znova v Sloveniji: veličastni oratorij Mesija z baročnim orkestrom

Praznični čas je čas številnih tradicij. Domove napolnjuje vonj domačih dobrot, greje toplina družinskih in prijateljskih vezi, vse pa radi pospremimo z zvoki prijetnih melodij. Glasbeno in vsebinsko bogato popotnico v novo leto pripravlja Komorni zbor Megaron.

»Eno najslavnejših prazničnih glasbenih tradicij nedvomno predstavlja oratorij Mesija, ki ga je leta 1741 ustvaril baročni skladatelj Georg Friedrich Händel,« spomni Damijan Močnik, skladatelj in dirigent Komornega zbora Megaron. »Delo se je vse od svojega nastanka z vsakoletnimi izvedbami trdno obdržalo na svetovnem repertoarju in se v zadnjem stoletju ljudem še dodatno priljubilo kot stalnica med prazničnimi koncerti v številnih mestih po svetu.«

V Sloveniji so prvič izvedli oratorij Mesija z baročnim orkestrom. FOTO: Arhiv KZ Megaron

Po lanskih izvedbah napovedujejo nove

Tej tradiciji sta se lani po zaslugi KZ Megaron pridružila tudi Koper in Ljubljana. »Pod vodstvom Garyja Gradna smo lansko leto prvič v Sloveniji izvedli to veličastno delo z baročnim orkestrom in nadvse nas veseli, da lahko slovenskemu občinstvu letos znova ponudimo priložnost, da se prepusti tej brezčasni glasbi in z njo navdahnjeno začne novo leto,« pravijo pri KZ Megaron.

Oratorij navdihuje tudi izvajalce: zbor, orkester in soliste. FOTO: Arhiv KZ Megaron

Skozi Jezusovo življenje

O izjemnosti Händlove stvaritve ne priča zgolj dolga zgodovina njenega izvajanja, temveč tudi glasbena podoba, saj obsežno vokalno-instrumentalno delo v baročnem slogu odlikuje več kot dve uri sijajnih glasbenih domislic, skozi katere skladatelj, in z njim poslušalec, sledi zgodbi o življenju Jezusa Kristusa.

Besedilo oratorija sestavljajo izključno skrbno izbrane svetopisemske vrstice.

Besedilo oratorija sestavljajo izključno skrbno izbrane svetopisemske vrstice, vse od prerokov in psalmov do evangelijev in novozaveznih pisem, prepoznamo pa lahko celo drobce Razodetja. Veliko glasbeno delo tako zaznamuje tudi močna duhovna nota.

V Mariboru in Ljubljani

Tokrat KZ Megaron pripravlja izvedbi oratorija v Mariboru in Ljubljani. Koncerta bosta v Unionski dvorani v Mariboru v soboto, 13. januarja 2024, ob 18. uri in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani v nedeljo, 14. januarja 2024, ob 17. uri.

KZ Megaron vabi na koncerta. FOTO: Arhiv KZ Megaron

Pod vodstvom svetovno uveljavljenega ameriško-švedskega dirigenta Garyja Gradna bodo oratorij Mesija izvedli Komorni zbor Megaron, Baročni orkester Megaron in izvrstni solisti: Maria Keohane (sopran), Bernadett Nagy (mezzosopran), Carl Unander-Scharin (tenor) in Zsombor Cserményi (bas).

Po lanskoletni izvedbi oratorija v Slovenski filharmoniji. FOTO: Arhiv KZ Megaron

Informacije o vstopnicah

Vstopnice po enotni ceni 20 € je mogoče kupiti na spletni strani Slovenske filharmonije (za koncert v Ljubljani) oz. na portalu Olaii.com (za koncert v Mariboru). Za koncert v Ljubljani lahko dijaki, študentje in upokojenci na blagajni Slovenske filharmonije z ustreznim dokazilom kupijo vstopnice s popustom (15 €).

Za zbore velja posebna ponudba: vstopnice po ceni 15 €. Ponudba je veljavna za rezervacijo najmanj petih vstopnic na kdmegaron@gmail.com (koncert, št. vstopnic, ime zbora) in je omejena.

Za več informacij lahko sledite FB strani KZ Megaron.

Kupi v trgovini

Novo
Akcija
Kviz Jezusovo življenje
Družabne igre
14,90€ 12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh