Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zunanji ministri obsodili agresijo na Ukrajino, tema tudi Piranski zaliv

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 04. 2022 / 14:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zunanji ministri obsodili agresijo na Ukrajino, tema tudi Piranski zaliv
Slovenski, hrvaški in italijanski zunanji minister. FOTO: Twitter Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Zunanji ministri obsodili agresijo na Ukrajino, tema tudi Piranski zaliv

Slovenski zunanji minister Anže Logar se je v Zaprešiću na Hrvaškem v okviru tristranskega sodelovanja v severnem Jadranu srečal z zunanjima ministroma Hrvaške in Italije Gordanom Grlićem Radmanom in Luigijem Di Maiem. Ob tem sta se slovenski in hrvaški zunanji minister Logar in Grlić Radman dotaknila tudi »dogovora o dogovoru« glede ribolova v Piranskem zalivu.

Hrvaški zunanji minister Grlić Radman je po srečanju med drugim dejal: »Ne morem potrditi, da je dogovorjeno skupno ribolovno območje, lahko pa potrdim dogovor o dogovoru« in nadaljeval, da nikoli v »zadnjih 30 letih nismo imeli tako dobrega sodelovanja, kot ga imamo s sedanjo vlado. Poskušamo najti model, ki bo vključeval vse, slovenske in hrvaške ribiče, in mislim, da smo na dobri poti.«

Postopno do uresničitve odločitve arbitražnega sodišča

Slovenski minister Anže Logar je v luči sestanka, ki sta ga prejšnji teden imela premierja obeh držav, Janez Janša in Andrej Plenković, dejal, da sta predsednika vlad povedala, da se od obdobja, ko je bilo mejno vprašanje predmet delitve in sporov, »premikamo v obdobje, ko se vsi zavedamo potrebe po rešitvah, ki bodo postopno pripeljale do realizacije odločitve arbitražnega sodišča.«

Hrvaški in slovenski zunanji minister Grlić Radman in Logar. FOTO: Twitter Vlada RS

Politika kaznovanja ni prava politika

Logar je potrdil, da s hrvaškim kolegom redno usklajujeta poglede na posamezna odprta vprašanja in delita strinjanje, da politika kaznovanja ni prava politika, navaja STA. »V konkretnem primeru lahko zagotovim, da nobena od rešitev, ki bi bila sprejeta, ne bi prejudicirala ali kakor koli vplivala na razsodbo arbitražnega sodišča, da pa je v obeh diplomacijah dovolj medsebojnega zaupanja, da bi v prihodnjem mandatu lahko našli ustrezne rešitve.

Če na odboru za zunanjo politiko o tem dogovoru o ribolovu še nismo razpravljali, to samo pomeni, da tega dogovora še ni bilo v takšni obliki, da bi ga predstavili poslancem,« je še dodal Logar.

Skupna izjava treh ministrov

Ministri Logar, Grlić Radman in Di Maio so sicer na današnjem srečanju sprejeli skupno izjavo, v kateri so ostro obsodili rusko vojaško agresijo na Ukrajino ter izrazili solidarnost in podporo Ukrajini in ukrajinskemu narodu. Po njihovih besedah je treba preprečiti, da bi se vojna v Ukrajini prelila v regijo.

Ministri so v skupni izjavi potrdili predanost skupnemu sodelovanju in povezovanju Slovenije, Hrvaške in Italije, da bi bil severni Jadran območje rasti in razvoja. Področja skupnega sodelovanja se osredotočajo na povezljivost, zaščito okolja in modro gospodarstvo. Prvo delovno skupino vodi Slovenija, drugo Hrvaška, tretjo pa Italija.

Ministri ob sprejemu skupne izjave. FOTO: FB Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RH

Na področju povezljivosti so ministri izpostavili pomen dobre cestne in železniške povezanosti med pristanišči v Trstu, na Reki in v Kopru. Na področju modrega gospodarstva bodo ministri iskali možnost razvoja partnerstva med industrijo in akademsko skupnostjo pri programih stažiranja, namenjenih sektorju modrega gospodarstva in specifičnih dejavnosti za posodabljanje univerzitetnih učnih načrtov in programov glede na potrebe industrije.

Na področju zaščite okolja pa so ministri potrdili pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja in periodično izmenjavo informacij o prispevku k ciljem iz strategije Evropske unije za bioraznolikost do leta 2030.

Pomembna vloga Jadrana

Minister Logar je na srečanju še poudaril: »Severni Jadran ima pomembno vlogo pri diverzifikaciji nafte in zemeljskega plina. Terminali utekočinjenega zemeljskega plina v severnem Jadranu se morajo razvijati, predvsem zaradi sprejetih sankcij zoper Rusko federacijo kot posledice agresije na Ukrajino.«

Nalaganje
Nazaj na vrh