Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župljani župnije Polhov Gradec so romali v večno mesto

Za vas piše:
M. P.
Objava: 13. 02. 2023 / 13:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župljani župnije Polhov Gradec so romali v večno mesto
Romarji iz župnije Polhov Gradec v Vatikanu. FOTO: arhiv S. P.

Župljani župnije Polhov Gradec so romali v večno mesto

Od četrtka, 9., do nedelje, 12. februarja, je 60 župljanov iz župnije Polhov Gradec in nekaj pridruženih romarjev obiskalo večno mesto Rim. Pomahali so tudi papežu Frančišku.

Na župnijsko romanje so se podali pod duhovnim vodstvom domačega župnika Bogdana Oražma. Obiskali so katakombe sv. Sebastjana, cerkev sv. Pavla izven obzidja, v Vatikanu so si ogledali vatikanske muzeje s sikstinsko kapelo, najbolj ganljivo doživetje za mnoge pa je bila maša v baziliki sv. Petra blizu groba prvega papeža - sv. Petra. V Vatikanskih muzejih. FOTO: Simon Purger

Župnik Bogdan Oražem je povedal, da je romarje skupno doživetje večnega mesta zelo povezalo in navdušilo v skupnem veselju. "Pa tudi v žalovanju, ker je med romanjem umrl oče enega od romarjev. Čutili smo povezanost v dobrem in slabem. Prednost je, da se romarji poznajo iz župnije, saj tako v romanje vključijo vse, kar se jim dogaja v življenju, doma. Poznamo stiske in veselje drug drugega. Letos smo vse to na še na prav poseben način znali vključiti v romanje." S skupino je šlo tudi nekaj romarjev od drugod in župnik je vesel, da so se tudi oni počutili domače. 

Maša v eni najstarejših rimskih cerkva sv. Marije Velike. FOTO: S. P. 

Sprehodili so se po centru Rima in si ogledali trg Navona, Panteon, fontano di Trevi, španske stopnice, antični Rim s Kolosejem, forumom in Kapitolom. Prečkali so otok na Tiberi in Kvirinal. Kot je povedal župnik Oražem, so od vodnika Simona Purgerja izvedeli tudi veliko o zgodovini Rima: "Zgodovina je veličastna in minljiva - kot naše življenje," se je pošalil župnik Bogdan Oražem. 


Minorit p. Igor Salmič, vodnik Simon Purger in polhograjski župnik Bogdan Oražem. FOTO: osebni arhiv

V nedeljo so po sveti maši v eni od rimskih najstarejših cerkva sv. Mariji Veliki na Trgu sv. Petra prisluhnili še papeževemu angelusu in pomahali papežu Frančišku - in večnemu mestu - v slovo. 

Kupi v trgovini

Vrtnarimo z dušo
Dom in vrt
25,00€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh