Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnija Kranj se odlikuje po cerkvenem petju

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 02. 2023 / 00:30
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnija Kranj se odlikuje po cerkvenem petju
Župnijski pevski zbor vodi Ivan-Inč Gorenc. Foto: Ivo Žajdela

Župnija Kranj se odlikuje po cerkvenem petju

Župnija Kranj se odlikuje po cerkvenem petju, saj za doživeto bogoslužje skrbi pet zborov. Župnik dr. Andrej Naglič pove, da so pri župnijskem življenju v župniji Kranj prisotni sadovi pokojne prof. Angele Tomanič.

Vse nedeljske maše, vključno s sobotno večerno, so spremljane s cerkveno glasbo. V soboto zvečer je mogoče prisluhniti gregorijanskemu koralu ali orgelski maši, v nedeljo zjutraj ponarodelim cerkvenim pesmim, pri nedeljski dopoldanski maši latinskim spevom s priložnostno spremljavo godal in pri nedeljski večerni maši mladinskim cerkvenim pesmim. Vendar pazijo, da je glasba v cerkvi naravni del liturgije, občestvena molitev in ne zgolj nastop talentiranih umetnikov.

Župnijski pevski zbor

Župnijski pevski zbor deluje od leta 1996. V času delovanja je naštudiral program pesmi za vsa cerkvena obdobja in vmes kakšno ljudsko ali drugo posvetno skladbo.

Poudarek dajejo ubranemu, štiriglasnem petju, predvsem lepih ljudskih pesmi. Seveda ima poleg teh v programu še bolj zahtevne zborovske skladbe. Do konca leta 2004 ga je vodila zborovodkinja Breda Prašnikar. Njeno delo je prevzel Ivan-Inč Gorenc, ki ga vodi še danes.

Pri mašah redno poje ob nedeljah ob 8. uri, tako da potem ostane večino dneva za preživljanje v krogu družine. Ob petju prvci nikakor ne zanemarjajo družabnega življenja.

Po maši se radi ustavijo v bližnji slaščičarni na kavi, kjer praznujejo tudi rojstne dneve. Poleg tega organizirajo vsakoletni piknik v naravi. Na Martinovo nedeljo se udeležijo izleta, ki ga za vse sodelavce župnije organizira župnik.

Notranjost župnijske cerkve sv. Kancijana v Kranju. Vlada je 28. januarja 2021 sprejela odlok, s katerim je župnijsko cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. FOTO: Ivo Žajdela

Mešani pevski zbor Glas liturgije

Mešani pevski zbor Glas liturgije s svojim petjem pri nedeljski maši ob 10. uri v župnijski cerkvi ljudem podaja liturgično sporočilo preko izrazne moči glasbe.

Ob spremljavi orgel izvajajo skladbe iz različnih obdobij, od gregorijanskega korala do sodobnejše glasbe. Nastopajo tudi na dekanijskih revijah in priložnostnih koncertih v domači župniji. Zborovodja je Urša Jerala, organist pa Rok Zupanc.

Znameniti oboki. Sredi 15. stoletja so starejšo ladjo zamenjali z gotsko dvorano s poligonalnimi slopi. Nad prstanastimi kapiteli se dvigajo v mrežo zvezdastih obočnih reber bogato figuralno in dekorativno okrašeni sklepniki. FOTO: Ivo Žajdela

Vokalno-instrumentalna skupina Dlan

Mineva več kot 20 let, odkar je začel s petjem pri mašah Mladinski mešani pevski zbor Župnije Kranj. Posebnost zbora so bile kitare, mladinske pesmi in druga glasbila.

Z leti in nastopi se je zbor preimenoval v vokalno-instrumentalno skupino Dlan. Dlan kot simbol pomoči sočloveku in odprtosti do vsakega posameznika, hkrati pa tudi našega varstva v Božji dlani.

Z leti se je nabralo že kar nekaj gostovanj in nastopov po Sloveniji. Skupina je sodelovala na različnih festivalih: dvakrat v Mariboru (duhovna ritmična glasba), na Ptuju (Vox festival – duhovna popevka leta), v Račah (Račefest). Gostovala je na različnih dobrodelnih koncertih v Kranju, Črenšovcih, Kančevcih, Šenčurju in na Bizeljskem.

Sodelovala je na dekanijskih revijah in drugih prireditvah (žive jaslice v Postojnski jami in kranjskih rovih, blagoslov mestnega božičnega drevesa). Največ pevskih nastopov je skupina opravila po različnih cerkvah v Sloveniji.

Peli so na več kot 30 porokah (tudi špansko-slovenski), organizirali dobrodelne koncerte, sodelovali pri maši ob zimskih olimpijskih igrah veteranov ipd. Vokalno–instrumentalna skupina Dlan vsako leto na sveti večer prepeva pri božičnici v kranjski župnijski cerkvi in na kranjskem pokopališču za praznik vseh svetih.

Sicer pa jim je v kranjski župnijski cerkvi mogoče prisluhniti vsako nedeljo pri večerni maši. Od samega obstoja do danes se je v zboru zvrstilo okrog sto pevcev.

Poleg glavnega oltarja je arhitekta Ivana Vurnika leta 1938 naredil načrt tudi za stranski oltar, posvečen Mariji. FOTO: Ivo Žajdela

Komorni zbor Gallus

Komorni zbor Gallus je leta 1983 ustanovila skupina ljubiteljev zborovske glasbe. Za vodstvo je pridobila gospo prof. Angelo Tomanič. Takoj januarja so začeli z vajami in že na binkošti tega leta so imeli prvi nastop v domači cerkvi.

Zbor si je nadel ime po skladatelju Jacobusu Gallusu, saj se ob ustanovitvi zbora nobena skupina v Sloveniji ni imenovala po tem tako imenitnem skladatelju, rojenem na naših tleh.

Z Gallusovim imenom je zbor hotel tudi pokazati, da hoče po najboljših močeh gojiti najlepšo cerkveno glasbo vseh časov. Ob 20-letnici zbora je Mestna občina Kranj zboru podelila malo Prešernovo plaketo.

Leta 2013 mu je Nadškofija Ljubljana podelila priznanje ob 30-letnici delovanja. Istega leta se je po dolgoletnem vodenju od zbora poslovila prof. Angela Tomanič. Njeno delo je nato nadaljevala Mojca Gabrijel, v zadnjem času pa Urša Jerala.

Komorni zbor Gallus sestavljajo pevke in pevci iz domače ter okoliških župnij. V župnijski cerkvi pojejo predvsem za praznike ter pri večjih slovesnostih, kjer se jim pogosto pridružijo pevci solisti, organisti in instrumentalna skupina Cappella Cantiani.

Pojejo slovenske in latinske maše skladateljev kot npr. Gallus, Mozart, Haydn, Trošt, gregorijanski koral, pesmi slovenskih ter tujih skladateljev, pa tudi narodne in umetne pesmi.

V vseh letih je zbor nanizal blizu 600 nastopov doma, po Sloveniji, v zamejstvu in tujini. Vsako leto se zbor predstavi na občinski reviji, udeležuje se tudi dekanijskih revij. Na praznik sv. Cecilije se skupaj z ostalimi zbori iz župnije zahvalijo za dar petja.

Reliefni križev pot v kranjski cerkvi. FOTO: Ivo Žajdela

Ljudsko petje

V kranjski župnijski cerkvi poskušajo okrepiti in negovati ljudsko petje, kot obliko slavljenja in čaščenja. To nalogo je na pobudo župnika Vinka Podbevška leta 2014 prevzela Breda Prašnikar.

Pri jutranjih mašah v kranjski župnijski cerkvi ljudske cerkvene pesmi prepeva zbor ljudskih pevcev, ob spremljavi na električne orgle. Pri tem so besedila pesmi prikazana na platnu.

Več v reportaži o župniji Kranj v 6. številki tednika Družine.

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh