Zapri
Iskanje

Župnijska Karitas Dovje: srečanje bolnih in ostarelih v Vratih

Za vas piše:
Metka Kern Trček
Objava: 30. 07. 2022 / 08:32
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2022 / 08:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Župnijska Karitas Dovje: srečanje bolnih in ostarelih v Vratih

Župnijska Karitas Dovje: srečanje bolnih in ostarelih v Vratih
Del skupine pri klinu v Vratih. FOTO: Silvo Trček
V Župniji Dovje že trideset let deluje Župnijska karitas. V naših štirih vaseh: v Mojstrani, na Dovjem, v Radovni in na Belci se vaščani velikokrat srečujemo, saj so majhne. Vendarle pa smo v zadnjih dveh letih, kot se je to dogajalo vsem, tudi mi doživljali pandemijo.

Spremenila nam je življenje in nas oddaljila med seboj. Marsikatere vezi so se zrahljale, srečanja so postala redkejša, obiskov ni bilo, stisk roke je postal preteklost. Izjema so ostale voščilnice, ki smo jih sodelavke Karitas pripravile za božič in veliko noč ter jih delile starejšim vaščanom. 

V Vratih poleg Aljaževega doma je Kapelica svetih bratov Cirila in Metoda. Legenda pripoveduje, kako sta svetnika nesla relikvije svetega Klemena v Rim in se ustavila na mojstranškem polju (867. leta). V tej kapelici je naš kaplan Tine Povirk v četrtek, 25. julija daroval mašo, na katero smo povabili starejše farane z Dovjega, iz Mojstrane in Radovne. Posebej smo bili veseli, da sta se nam pridružili tudi Anica Možina z Belce in njena spremljevalka Katja, skupinica znanih obrazov iz Gorij, iz Aljaževega doma sta prišla Danica in Luka, ki je pristopil kot ministrant. 

Plamen sveč je oživel, molitev je napolnila kapelo, pesem nas je pobožala. Lepo nam je bilo, ob duhovnikovih besedah smo se počutili kot glina v božjih rokah. Po maši smo se nekateri odpravili h klinu, od koder je posebej lep pogled na Steno. 

Sredi najlepšega koščka naše domovine v raju pod Triglavom

Severna triglavska stena je ena od največjih sten v vzhodnih Alpah. Visoka je 1300 metrov (Dolga nemška smer) in široka več kot 3500 metrov (Zlatorogove police). Ravno zaradi tega jo Slovenci preprosto kličemo Stena z veliko začetnico (Gregor Kofler). V njej je več kot sto štirideset plezalnih smeri. 

Nazadnje smo sedli na teraso Aljaževega doma, kjer nas je prijazno osebje postreglo, odžejali smo se, se pokrepčali. Predvsem pa smo poklepetali in si zaželeli, da bi se nam drugič pridružilo še več faranov. Dopoldne nam je prijetno minilo, vračali smo se z avtobusom, ki cele dneve vozi v Vrata in nazaj. Spremljal nas je prijeten občutek, saj smo skupaj uživali sredi najlepšega koščka naše domovine v raju pod Triglavom. Avtobus vozi z Dovjega in iz Mojstrane v Vrata vsako uro do začetka septembra. Vožnja je brezplačna. 

Še posebej vas vabimo, da se zadnjo nedeljo v avgustu udeležite koncerta ob 15. uri in maše ob 16. uri. To bo 28. avgusta, ko se bodo odvijali jubilejni, 30. Aljaževi dnevi. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh