Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik v Alepu: »Preživeli bomo tudi lakoto in revščino«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 03. 2019 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2019 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Župnik v Alepu: »Preživeli bomo tudi lakoto in revščino«

P. Alsabagh o dramatičnem gospodarskem položaju v tem sirskem mestu.

»Preživeli smo bombardiranje, torej bomo zdržali tudi v lakoti in revščini,« je trenutne razmere za tamkajšnje prebivalce v pogovoru za spletni portal Vatican News opisal p. Ibrahim Alsabagh, vodja frančiškanskega samostana v mestu Alep na severu Sirije. 15. marca bo minilo osem let od začetka sirske vojne in še vedno se ne zdi, da se bo ta kmalu končala. Sirsko gospodarstvo je povsem ohromljeno, ljudje so brez dela in trpijo hudo lakoto. Kljub temu je p. Ibrahim poln optimizma.

Alep je nekdaj štel štiri in pol milijone prebivalcev, danes jih je le še poldrugi milijon. Ljudje so se izselili v druga sirska mesta in predvsem v tujino. »Gospodarsko gledano so Alepu polomili krila,« je pojasnil duhovnik. Mesto je uničeno do 70 %. Pred začetkom vojne je bil Alep središče skoraj 60 % sirske industrije, danes pa deluje kot manjša vas. Uničenih je ogromno streh, ki so nujno potrebne popravila, saj v hiše vdira voda in obstaja nevarnost, da se bodo porušile.

Življenjski pogoji družin v Alepu so še bolj dramatični: tudi če opravljajo tri različne službe ter delajo noč in dan, starši pogosto ne zaslužijo niti polovice tistega, kar bi potrebovali, da bi lahko nahranili svoje družine, poroča frančiškanski predstojnik, ki je obenem tudi župnik krajevne rimsko-katoliške župnije.

Skupaj s svojo ekipo je p. Alsabagh dejaven tako v pastorali kot na socialnem področju. Največ pomoči so po njegovih besedah potrebni otroci. Skupaj z župnijsko ekipo duhovnik že več let vsak mesec pripravlja in razdeljuje živilske pakete za najrevnejše – lani je to pomenilo 3.800 družin. Te prejmejo živila, kot so sladkor, riž, testenine, mleko v prahu in čokolado, pa tudi bone za nakup mesa in kave. Starši otrok s posebnimi potrebami zanje prejmejo denarno podporo.

»Včasih je bil sodček visoko kakovostnega olja za družine na Bližnjem vzhodu nekaj povsem samoumevnega. Danes so to lahko le sanje,« pojasnjuje p. Alsabagh. V letošnjem postu bo zato vsaka družina v Alepu prejela sodček olivnega olja, »katerega vrednost je skoraj celomesečna družinska plača«. Akcija naj bi prispevala tudi k spodbujanju krajevnega poljedelstva in tamkajšnjih kmetov.

Kot je še poudaril frančiškanski pater, pa cerkvena pomoč ni namenjena le krščanskim, temveč tudi muslimanskim družinam.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh