Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zvonik bazilike Marije Pomagaj na Brezjah ima novo kupolo [FOTO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 12. 2023 / 12:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zvonik bazilike Marije Pomagaj na Brezjah ima novo kupolo [FOTO]
Zaradi zahtevnosti namestitve kupole nazaj na zvonik so morali najeti posebno avto dvigalo, dovolj visoko in dovolj velike nosilnosti. FOTO: Romarski urad Brezje

Zvonik bazilike Marije Pomagaj na Brezjah ima novo kupolo [FOTO]

Od maja letos so na zvoniku bazilike Marije Pomagaj potekala nujna obnovitvena dela. Obnovili so notranjost in pročelje zvonika, pa tudi kupolo. Poseben izziv je predstavljal dvig nove kupole.

Za datum dviga kupole je bil določen ponedeljek, 18. decembra. Najprej je bilo potrebno odstraniti stari leseni del kupole zvonika in potem v dveh delih namestiti novo kupolo. Spodnji del kupole tehta 5,2 tone, zgornji 2,5 tone. Po zahtevnem, natančnem delu je kupola v vsem sijaju zasvetila na vrhu zvonika bazilike Marije Pomagaj.

"Dan je bil od Boga poslan, vsi postopki namestitve so potekali brez problemov, v povsem brez vetrnem ozračju, obsijano s soncem. Pod varstvom Marije Pomagaj so se tudi delavci varno vrnili z višin," je povedala direktorica Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt.

Stanje je bilo zaskrbljujoče

Obnova zvonika bazilike Marije Pomagaj je bil največji projekt letošnjega leta za slovensko Marijino narodno svetišče. Kot je povedala direktorica, so strokovnjaki v začetku leta pregledali stanje zvonika in skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Kranj ugotovili, da je stanje zelo zaskrbljujoče.

Najprej so nameravali očistiti pročelje zvonika, popraviti uro in zaščititi kupolo, ob pregledu pa so ugotovili, da bo potreben precej večji obseg del. "Ko je klepar odstranil pločevino in deske v kapu strehe zvonika, so bile vidne posledice zamakanja. Leseni deli ostrešja so bili zaradi zamakanja na številnih delih povsem strohnjeni, tako stanje ostrešja že postavlja pod vprašaj njegovo stabilnost," je povedala dr. Eržen Firšt. 

Obnovitvena dela so potekala od maja

Ko je izvajalec del pričel z odstranjevanjem strohnjenih kapnih leg, je moral odstraniti tudi del zidu, s katerim so bile zazidane kapne lege in nosilne horizontalne lege ter vertikalni stebri. Nosilne lesene grede in stebri so bili na ležišču in spoju strohnjeni. Glede na tako stanje nosilnega ostrešja se ni mogla izvesti kvalitetna sanacija obstoječega ostrešja, zato smo se s stroko odločili za izvedbo novega ostrešja. Staro ostrešje so v celoti odstranili in postavili novo ostrešje z ustreznimi sidri.
Obnovitvena dela so potekala od maja dalje, podjetje Krovstvo in kleparstvo Srečko Belcijan je poskrbelo za kleparska dela na zvoniku, vsa ostala gradbena dela pa so opravili v podjetju Gradbeništvo Novak, Primož in Ambrož Novak. Nadzor nad projektom je izvajal Franc Nograšek.
Z namestitvijo nove kupole se projekt še ni končal povsem, saj so potrebna še zaključna gradbena dela, zato bodo gradbeni odri bodo še nekaj časa obdajali zvonik bazilike. 

Kupi v trgovini

Sveta družina, 13 cm (Piotr)
Ostali nabožni predmeti
4,90€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh