Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Januarski večeri 2012

Objava: 28. 01. 2012
Ura: /
Trajanje: 28.1.2012
Oznake: Dogodek
Lokacija: /
Ustavi predvajanje

Januarski večeri 2012

JANUARSKI VEČERI 2012 z naslovom »Med dvema ognjema«
v župniji Sv. Martina v Trbovljah

Že dobrih 25 let potekajo v januarju v naši župniji predavanja, katerih namen je poglobiti krščanski pogled na različna življenjska in verska vprašanja. Letos bi rdečo nit lahko na kratko povzeli, po igri z žogo, ki smo jo igrali kot otroci: »Med dvema ognjema«. Tako je na primer pri vzgoji, ko bi po eni strani radi, da bi otroci bili samostojni, ko odrastejo, po drugi strani pa bi jih med odraščanjem zavijali v vato. Ko gre za umetnost, se po eni strani zavedamo, da za Boga ni vse dobro in želimo v Cerkvi najvišjo kvaliteto, dejansko pa smo zadovoljni z marsičem, kar včasih niti ni podobno umetnosti. Glede politike vsi vemo kaj bi politiki morali storiti, malo je tistih, ki se odločijo, da bodo v politiki poskusili, drugi pa se zadovoljimo s tem, da kritiziramo. Ko gre za stanje v Cerkvi, se večinoma vsi zavedamo, da bo potrebna nova evangelizacija, pa vendar o tem bolj ali manj govorimo, ne naredimo pa nič kaj dosti. Veliko naših pogovorov se vrti tudi okrog tradicionalne in osebne vere – vsi smo nekje vmes. Če govorimo o odnosu do domovine, vsi govorimo o naši domovini Sloveniji, vendar pa marsikdaj v našem odnosu do domovine težava nastane že takrat, ko je potrebno izobesiti zastavo za praznik. Na vse nakazane dileme bodo poskušali najti odgovore letošnji predavatelji.

Predavanja bodo vsakokrat ob 19. uri v župnijski dvorani.
 • petek, 20. januarja: Gregor Čušin: Vera in kultura
  Rodil se je kot peti, najmlajši otrok Čušinove družine s Koroške Bele. Diplomiral je na AGRFT in je trenutno zaposlen v MGL. Sodeluje tudi z drugimi gledališči, igral je v več TV nadaljevankah in filmih. Ukvarja se tudi z režijo, predvsem pa je znan po svojih avtorskih monodramah, kjer se ukvarja s krščanskimi temami. Z družino (žena Melita in šest otrok) živi v Koroški Beli. Predavatelj pravi, da je gledališča za krščanskega človeka toliko, kot kristjan zahteva od gledališča, da mu je. »Če je kristjan mlačen, mu je zadosti mlačna umetnost, od mrzle beži, ker čuti hladnost, od tople se umika, ker je preveč za njega – torej se drži mlakuže.« Ne moremo govoriti o dobri in slabi umetnosti, ker umetnost je, ali pa je ni. Umetnost je vedno v kulturi ni pa nujno, da je kultura v umetnosti. To je nekaj, kar je bilo namenjeno Bogu pa je človek ukradel zase, še dodaja. Sicer pa svoje predavanje v svojem slogu napoveduje takole »Krščanska umetnost – pred uporabo natančno preberite navodila. O tveganju in neželenih stranskih učinkih se posvetujte s teologom«.
 • sobota, 21. januarja: Franci Kek: Biti politik danes
  Po izobrazbi je socialni delavec. Bil je zaposlen na zavarovalnici, kot urednik na Televiziji Novo mesto, s Sašem Đukićem in prijatelji je posnel štiri celovečerne filme. Leta 1997 je organiziral Rock Otočec, ki je že v prvem poskusu postal glasbeni dogodek leta. Je avtor skritih kamer, ki so bile v letih od 2003 do 2005 na nacionalni televiziji ena najbolj gledanih oddaj v Sloveniji. V svoji mladosti je bil aktivni košarkar, v letu 2002 pa se je podal v politiko in najprej postal občinski svetnik. V letu 2008 je postal kot član stranke Zares poslanec Državnega zbora RS. Predavatelj razmišlja o tem, ali je poslanec res od ljudstva izbrani "sovražnik" ljudstva. Pravi, da je politika poklic, kjer je vsako dejanje lahko predstavljeno kot napačno, če je za to interes. Kot kristjan je bil pogosto napačno razumljen: tako so ga na Evharističnem kongresu spraševali, če je prišel vohunit, ko pa je prišel v državni zbor pa so ga »njegovi« spraševali, kaj je počel na shodu v Celju. Ob njegovem predavanju se bomo lahko vprašali, če je kristjanu zapovedano v kateri stranki sme delovati.
 • petek, 27. januarja: p. dr. Andrej Pirš: Izziv nove evangelizacije
  P. dr. Andrej Pirš je član duhovne družine Delo (Familia Spiritualis “Opus” = FSO), ki je papeškopravno priznana kot družina Bogu posvečenega življenja. Ustanovila jo je leta 1938 mati Julija Verhaeghe. Duhovno družino sestavljata sestrska skupnost in duhovniška skupnost, ki ji pripadajo duhovniki, diakoni, bratje in bogoslovci. Predavatelj nam bo predstavil načela, ki jih je glede nove evangelizacije podal Janez Pavel II. V povezavi z njimi bo predstavil nagovor Benedikta XVI. kardinalom pred zadnjim božičem, kjer je sedanji papež svetovne dneve mladih predstavil kot vzor nove evangelizacije. Tudi novi katekizem za mlade, Youcat, je pomembno sredstvo nove evangelizacije. Ob koncu predgovora k Youcat papež Benedikt XVI izreče mladim svoje povabilo: »Vabim vas: študirajte Katekizem! To je moja srčna želja. Ta Katekizem vam ne govori tako, kakor je komu všeč. Ni lahko branje. Od vas namreč zahteva novo življenje.« Novo življenje pa zahteva od Cerkve tudi nova evangelizacija.
 • sobota, 28. januarja: dr. Rosvita Pesek: Slovenija – Moja domovina
  Televizijska kariera Rosvite Pesek se je začela v dvigalu. Na radiu so ji malo prej povedali, da je ne morejo zaposliti, ker ima premočan štajerski naglas. Odpravila se je na kosilo v sosednjo televizijsko hišo in v dvigalu neusmiljeno jokala. “Kaj pa ti jočeš, deklica, čuj?” jo je vprašal športni novinar Ivo Milovanovič. “Saj ravno ta čuj je problem,” mu je odgovorila. Kolega jo je potolažil, da na televiziji narečje ni taka ovira kot na radiu. In naj se le prijavi na kak razpis. Tako se je začelo. Od kuhanja kavice do prve novinarske naloge na terenu sta minila le dva meseca. Danes je Rosvita Pesek ena najbolj prepoznavnih in cenjenih voditeljic ter avtoric oddaj na nacionalni televiziji. Diplomirala je iz novinarstva, magistrirala iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede in doktorirala iz novejše zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na nacionalni televiziji vodi Odmeve. Večer »Slovenija – moja domovina« se bo dotaknil vloge domoljubja pri nas. Je domoljubje še v Slovarju slovenskega knjižnega jezika ali postaja tabu tema? Z gostjo večera bomo ob spoznavanju osamosvojitvenih procesov odkrivali, kakšen predznak dajemo Slovenci domoljubju. Pri tem bomo odprli tudi vprašanja, kje in kako se sistematično goji domoljubje in kje je meja med domoljubjem in nacionalizmom, ali Slovenci zares doživljamo svojo državo kot domovino oz. ali je to sploh potrebno. Predavateljica pravi: »Kjer so pričakovanja velika, je tudi razočaranje silno!«

Vstopnine ni, že vnaprej pa se zahvaljujemo za prostovoljne prispevke!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€

Imaš zanimiv dogodek?

Deli ga z nami.

Dodaj dogodek

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh