Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Piran

Objava: 31. 03. 2012
Ura: /
Trajanje: 31.3.2012
Oznake: Dogodek
Lokacija: /
Ustavi predvajanje

Piran

Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija vabi na odprtje 12. razstave Križev pot po piranskih cerkvah akad. slikarja Hrvoja Marka Peruzovića, ki bo v soboto, 31. marca, ob 17. uri v cerkev sv. Frančiška v Piranu. Nastopil bo župnijski mešani pevski zbor Sv. Lucija. Ob zaključku bo v dvorani sv. Peregrina prijateljsko druženje. Informacije: Zorko Bajc, tel.: 041-733-336.


Fragmenti iz ciklusa slik Postaje Križevega pota, 2012, akril na platnu, 50x40 cm

Hrvoje Marko Peruzović, akademski slikar
Letošnji gost na Križevem potu po piranskih cerkvah je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvaške, predstavljeni Križev pot pa je posebej narejen prav za našo razstavo. Umetnik se je rodil 1971 v Zagrebu; živi in ustvarja na Bolu na otoku Braču. Končal je grafični oddelek za uporabno umetnost in oblikovanje v Splitu; leta 1995 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu (pri prof. Đuru Sederju). Študijsko se je izpopolnjeval v Parizu, Milanu, Benetkah in na Dunaju. Je član HZSU-ja (Hrvatska udruga likovnih umjetnika). Poleg slikarstva se ukvarja še s klasično grafiko, ilustracijo, skulpturo in fotografijo. Izdelal je Križev pot in oltarno sliko za cerkev Gospe od Nuncijate v Dubrovniku. Pripravil je že trideset samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini. Lani je sodeloval v koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu, v postnem času letos ima samostojno razstavo v Ljubljani v Zavodu sv. Stanislava.


Fragmenti iz ciklusa slik Postaje Križevega pota, 2012, akril na platnu, 50x40 cm

Ob tej priliki je Anamarija Stibilj Šajn med drugim zapisala:
»Akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović svoj likovni svet gradi na najbolj elementarnem, prvinskem in neposrednem likovnem izrazilu na risbi. Mojstrsko izpiljena se v njegovih delih manifestira v svoji popolni likovno-formalni in vsebinski vlogi. Njegova motivna izhodišča pripadajo področju figuralike in so pogosto vezana na sakralno ikonografijo, a avtor tudi v povsem posvetnih vsebinah odkriva globlje pomene, stremi po večpomenskosti in po duhovno obogateni prezentaciji. Risba, s katero uteleša svoj figuralni svet, je neposredna, kreativno izživeta in doživeta. Avtor z njo razodeva moč, gotovost in suverenost ustvarjanja izrazno bogatih in likovno prepričljivih likov. Ti pripadajo preteklosti in sedanjosti. Živijo tako v zgodovini kot v času modernističnih stilizacijskih pristopov. Avtor namreč klasična figuralna izhodišča bogati z možnostmi sodobno občutenega oblikovanja telesnosti. Ob vseh teh interpretativnih spodbudah pa Hrvoje Marko Peruzović ostaja samosvoj stvarnik, saj njihovo dokončno podobo oblikuje v njemu lastnem in prepoznavnem likovnem slogu. Z njim mu uspeva biblijske figure odeti v nadzemeljsko svetost in jih hkrati povsem prizemljiti, prikazati v človeški ranljivosti, v bolečini trpkih spoznanj in doživetij. Tako ustvarja podobe, ki dajejo religiozna občutja in hkrati človeška sporočila.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€

Imaš zanimiv dogodek?

Deli ga z nami.

Dodaj dogodek

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh