Zapri
Iskanje

Vranski poletni večeri 2022

Datum: 16. 07. 2022
Ločilo
Ura: 20.00
Ločilo
Trajanje: 16.7.2022 - 17.9.2022
Ločilo
Župnija: Vransko
Objava: 16. 07. 2022
Ura: 20.00
Trajanje: 16.7.2022 - 17.9.2022
Lokacija: /
Ustavi predvajanje

Vranski poletni večeri 2022

Vranski poletni večeri 2022

Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko vabi v soboto, 16. julija, ob 20. uri na Večer francoske glasbe, s katerim se začenjajo 14. Vranski poletni večeri 2022 – oživimo kulturno dediščino. Na prvem koncertu, ki bo v župnijski cerkvi sv. Mihaela na Vranskem, bosta z glasbo Ravela in Debussya nastopila Godalni kvartet IL TRAMONTO in harfistka Urška Križnik Zupan. Žiga Faganel (violina), Irina Kevorkova (violina), Vlatka Peljhan (viola), Alja Mandič Faganel (violončelo), Urška Križnik Zupan (harfa). 

S koncerti klasične glasbe želimo popestriti kulturno dogajanje v kraju, podružničnim cerkvam pa vdahniti dodatno vsebino. Hkrati ponujamo obiskovalcem možnost, da spoznajo notranjost prelepih, obnovljenih cerkva, domačinom, ki nimajo možnosti obiska večjih glasbenih središč, pa približujemo vrhunsko klasično glasbo. 

Umetniški vodja prireditve Milan Hudnik, ki je tudi letos sestavil zanimiv program, je v uvodu zapisal: "Znanstveniki že dolgo raziskujejo vpliv lepote, umetnosti na človeške možgane. Nevrologi govorijo o blagodejnem in zdravilnem vplivu umetnosti in glasbe na možgane. Osupljivo je, kako neverjeten vpliv ima glasba na bolnike z demenco ali Alzheimerjevo boleznijo, ali pa kako se možganske celice otroka, ki odrašča v okolju, prežetem z umetnostjo, intenzivneje povezujejo med seboj. Poznamo Stendhalov sindrom, ki se imenuje po umetniku, ki se je onesvestil ob pogledu na Giottove freske v baziliki Santa Croce v Firencah. Ste imeli kdaj občutek, da vam bo razneslo srce od lepote? Spoznanje, da glasba tako pomembno vpliva na nas in naše življenje, je lahko neizčrpen vir navdiha za poslušalce, glasbene poustvarjalce in organizatorje kulturnih prireditev. Umetnost ima moč, da nas prebudi iz otopelosti, nam prebudi veselje do življenja in nas pomiri, kot objem ljubljene osebe. Veselim se že naših srečanj, ko se bomo skupaj prepustili temu čudežu."

Sledijo naslednji koncerti:

  • sobota, 23. julij, ob 20.00, v podružnični cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Stopniku

GODALNI TRIO PROJEKTA GLASBA GRE V SVET S SOLO VIOLISTOM MARIBORSKE OPERE ROBERTOM PAPIJEM, (Hudnik, Beethoven, Dohnány), Manca Rupnik (violina), Roberto Papi, (viola), Izak Hudnik (violončelo).

  • sobota, 27. avgust, ob 20.00, v podružnični cerkvi sv. Marije Magdalene na Ločici pri Vranskem

Črtomir  Šiškovič (violina), Luca Ferrini (čembalo), (Tartini, Bini, Naumann).

  • sobota, 17. september, ob 20.00, Kulturni dom Vransko

FILM EROTIKON Z GLASBO SKLADATELJA ANDREJA GORIČARJA, (filmsko-glasbeni dogodek v živo), režiser: Gustav Machaty, avtor nove glasbene partiture: Andrej Goričar, Izvajalci: Orchestra of the Imaginary, Andrej Goričar (klavir in dirigent), Jakob Bobek (klarinet), Jan Gričar (saksofon), Matej Haas, (violina), Ana Julija Mlejnik (violina), Valentina Mosca (viola), Milan Hudnik (violončelo).

Vstopnine ni. Lepo vabljeni!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh