Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se še spominjate časov, ko niste imeli pametnega telefona?

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 02. 2021 / 09:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se še spominjate časov, ko niste imeli pametnega telefona?

Se še spominjate časov, ko niste imeli pametnega telefona?

Letošnji svetovni dnevi brez pametnega telefona od 6. do 8. februarja.

FOTO: Pexels.


Svetovne dneve brez mobilnega telefona obeležujemo že več kot dve desetletji. Prvi naj bi jih vpeljal francoski pisatelj Phil Marso, ki je tudi avtor več knjig o mobilni tehnologiji.

Zaradi hitrega razvoja tehnologije so svetovne dneve brez mobilnega telefona kasneje preimenovali v svetovne dneve brez pametnega telefona.

Današnji življenjski slog vse bolj pogojuje našo odvisnost od pametnih telefonov. Večina od nas si življenja brez telefona – najsi bo pametnega ali ne – ne zna več predstavljati.

Koristen pripomoček ali past za odvisnost?

Naši mobilni telefoni niso več zgolj preproste naprave za klicanje in prejemanje klicev. Uporabnikom ponujajo neskončno vrsto funkcij, storitev in aplikacij, ki jih uporabljamo za delo, zabavo ali sprostitev, žal pa vse pogosteje – tako pri otrocih kot pri odraslih – vodijo tudi v različne odvisnosti.

Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije so zbrali nekaj zanimivih podatkov o uporabi pametnih telefonov med Slovenci. V nadaljevanju si preberite zgolj nekaj teh podatkov, ki so v celoti dosegljivi na tej povezavi.


FOTO: Pexels.

Mobilni telefon je v letu 2020 v Sloveniji uporabljalo 97% posameznikov, starih med 16 in 74 let. Od tega je pametni telefon uporabljalo 81% uporabnikov, »navadni« oziroma klasični telefon pa le 19% uporabnikov.

Izrazito povečanje videoklicev v času epidemije koronavirusa

Na spletni strani slovenskega Statističnega urada so objavili tudi ugotovitve, za kaj in v kolikšnih deležih so uporabniki pametnih telefonov (stari med 16 in 74 let) v Sloveniji uporabljali svoj pametni telefon v letu 2020.

Kar 87% uporabnikov je pametni telefon uporabljalo za dostop do interneta, 82% za uporabo elektronske pošte, 69% za zemljevid oziroma navigacijo, 64% za spletna družbena omrežja ter 54% za (video)telefoniranje s spletno kamero.

Izrazito povečanje števila videoklicev je bilo ena od posledic razmer, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa spomladi 2020 v Sloveniji.

Svetovni dnevi brez pametnega telefona so odlična priložnost za vsakega izmed nas, da vsaj za nekaj ur dnevno odložimo svoj pametni telefon iz rok. Si upamo sprejeti ta izziv?


Preberite še:
- Izčrpani od Zooma?
- Računalnik in telefon: gospodarja ali služabnika?


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh