Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Proza

Dedek in top


Proza

Dedek in top

Ota Filip

Roman je napisan v češkem prisrčno duhovitem slogu in na svež način ponuja vpogled v to, kako mali človek doživlja prvo svetovno vojno. Več
22,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Dedek in top
Dedek in top
22,90€

Lastnosti

Koda: 9789610407386
Avtor: Ota Filip
Avtor prevoda: Nives Vidrih
Spremna beseda: Nives Vidrih
Založba: Družina
E-knjiga: Ni e-knjiga
Leto izdaje: 2021
Število strani: 304
Vezava: mehka
Mere: 153 x 228 mm
ISBN: 978-961-04-0738-6

O izdelku

O nesmiselnosti vojne na češko humoren način

Ota Filip je roman Dedek in top najprej napisal v nemščini pod naslovom Der Großvater und die Kanone, po več kot tridesetih letih (2009) pa se je odločil, da ga bo na novo napisal v češčini, razširil ga je namreč s češkimi pripetljaji in še dodatnimi motivi dedovega neposrečenega vojskovanja v Dolomitih. Roman, navdihnjen po resnični zgodbi, je postavljen v čas prve svetovne vojne. Glavni junak se kot konstruktor velikanskega topa s svojo četo odpravi na fronto v Dolomite, kjer naj bi odločilno sodeloval v spopadih na avstrijsko-italijanski fronti. Tam doživlja absurdne zgodbe: poveljstvo velikanski top nenehno prestavlja, pri tem pa iz njega tako rekoč sploh niso izstrelili nobene krogle.

Roman je napisan v češkem prisrčno duhovitem slogu in na svež način ponuja vpogled v to, kako mali človek doživlja prvo svetovno vojno.

Ota Filip (1930–2018) je bil češki pisatelj, novinar in radijski urednik. Leta 1970 je bil zaradi spodkopavanja republike obsojen na 18 mesecev zapora, zatem je emigriral v Nemčijo, kjer se je zaposlil kot publicist ter urednik. Po izgnanstvu se nikoli ni vrnil nazaj na Češko, uvrstil pa se je med najpomembnejše češke pisatelje, živeče v pregnanstvu. Dobil je vrsto literarnih nagrad, leta 2012 pa mu je češki predsednik podelil medaljo za zasluge na področju umetnosti. Ota Filip je še eden redkih preostalih pomembnih čeških pisateljev 20. stoletja, ki še ni bil preveden v slovenščino.

Izid knjige je podprla Javna agencija za knjigo RS.

Podobni izdelek

Univerzum stvari
Proza
15,00€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh