Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Filozofija in esejistika

Luč v temi


Kako naj verujoči človek živi v svetu, ki »leži v zlu«, kako naj se s tem spopada in kako naj pripomore k izboljševanju sveta? Več
34,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Luč v temi
Luč v temi
34,90€
Dodaj
Zmanjšaj

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9789610408895
Ikona seznama Avtor: Semjon Frank
Ikona seznama Avtor prevoda: Marjan Poljanec
Ikona seznama Založba: Družina
Ikona seznama Leto izdaje: 2022

O izdelku

»Prišel sem do prepričanja, da vse nesreče človeštva izvirajo iz njegovega že zdavnaj začetega in čedalje večjega odmika od krščanske tradicije«, tako razmišlja Frank v svojem delu Luč v temi (1941). V knjigi Frank razglablja predvsem o tem, kako naj verujoči človek živi v svetu, ki »leži v zlu«, kako naj se spopada s tem zlom in kako naj pripomore k izboljševanju sveta, h krpanju »počene vseedinosti«.

Frank pravi, da človeštva ne morejo rešiti niti najuspešnejša vojaška in politična dejanja, kajti po apostolovih besedah »se boj ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških območjih« . 

Vzrok za duhovno krizo je po njegovem sesutje vere v napredek, vere v človeka: gre za krizo humanizma. A novoveški humanizem je bil nekako vnaprej obsojen na križ, in sicer zaradi svoje profanosti, psevdoreligioznosti. Izvor vere v človeka namreč po Franku ni bil zadostno osmišljen, zato je humanizem vzniknil in se izoblikoval kot nekakšna opozicija do krščanstva. Zgodovinski dogodki so ta optimizem demantirali, po sesutju vere v Boga je takšno sesutje doživela tudi vera v človeka.

Podobni izdelek

Filozofija in esejistika
29,90€ Poglej izdelek: Znebimo se Boga

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh