Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Papeži

Moje jaslice

Papež Frančišek

Pred 800 leti je sv. Frančišek pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v mestecu Greccio. Prav to njegovo dejanje je spodbudilo tradicij... Več
19,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Moje jaslice
Moje jaslice
19,90€

Lastnosti

Koda: 9789610410591
Avtor prevoda: Andrej Turk
Založba: Družina
Leto izdaje: 2023
Število strani: 152
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Mere: 140 x 210 mm
ISBN: 978-961-04-1059-1

O izdelku

Pred 800 leti je sv. Frančišek pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v mestecu Greccio. Prav to njegovo dejanje je spodbudilo tradicijo jaslic po vsem svetu. Ob tej obletnici je izšla knjiga najlepših papeževih misli o pomenu jaslic in sporočilu posameznih figur v njih. 

Papež razlaga različne like: otrok, Marija, Jožef, pastirji, modri, živali, pa tudi zvezda, jasli, luč in vsi elementi stvarstva, ki so prisotni ob tem enkratnem dogodku. Frančišek v vsakem izmed njih išče znamenja bližine nebeškega Očeta človeštvu.


O avtorju:

Papež Frančišek (rojen 1936), s krstnim imenom Jorge Mario Bergoglio, je argentinski duhovnik italijanskega rodu, nekdanji škof v Buenos Airesu, leta 2013 je bil izvoljen za 266. papeža Katoliške Cerkve. 

Odlomek iz knjige:

Poglejmo jaslice. Kdo je srečen v njih? To bi rad vprašal vas, otroke, ki tako radi opazujete figurice v jaslicah … in jih včasih tudi malo prestavljate ter s tem razjezite očka, ki jih je zelo skrbno postavil!

Kdo je torej srečen v jaslicah? Marija in sveti Jožef sta polna veselja. Vsa presrečna zreta v svojega Jezuščka, Božji Dar, ki sta ga po neštetih skrbeh prejela z neizmerno vero in ljubeznijo. Prekipevata od svetosti in zato tudi od veselja. Pa mi boste rekli: »Seveda, saj sta vendar Presveta Devica in sveti Jožef!« Res je, toda ne mislite, da jima je bilo lahko! Svetnik se ne rodiš, ampak šele postaneš – in to je veljalo tudi zanju.

Za njima so polni veselja pastirji. Tudi pastirji so sveti, ker so se takoj odzvali angelovemu oznanilu, pohiteli v votlino k jaslim in v dojenčku prepoznali Božje Dete. To ni bilo samo po sebi umevno. V jaslicah pogosto najdemo figurico pastirčka, ki zasanjano in očarano zre proti votlini. Ta pastirček izraža veselo čudenje nekoga, ki sprejema Jezusovo skrivnost z otroško dušo. Ena od značilnosti svetosti je ohranjanje sposobnosti čudenja nad Božjimi darovi, nad njegovimi »presenečenji«. Največji dar in vedno novo presenečenje je Jezus. Bog je največje presenečenje!

Podobni izdelek

Janez XXIII: Portret svetnika in Dnevnik duše
Papeži
22,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh