Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Drugi priročniki

Zeleni planet

Skrito življenje rastlin

Drugi priročniki

Zeleni planet

Skrito življenje rastlin

V seriji Zeleni planet, ki so jo snemali po vsem svetu, sta predstavljeni več kot dve desetletji novih odkritij, kar omogoča prvi poglobljeni pri... Več
34,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Zeleni planet
Zeleni planet
34,90€

Lastnosti

Koda: 9789619618042
Avtor: Simon Barnes
Avtor prevoda: Iza Lucija Korošec
Leto izdaje: 2023
Število strani: 320
Vezava: trda
Mere: 170 x 240 mm
ISBN: 978-961-96180-4-2
Prelom: Nuša Gabrijel

O izdelku

V seriji Zeleni planet, ki so jo snemali po vsem svetu, sta predstavljeni več kot dve desetletji novih odkritij, kar omogoča prvi poglobljeni prikaz doslej neopaženega, medsebojno povezanega sveta. Serija in istoimenska knjiga Zeleni planet nam razkrivata nenavadni in čudoviti svet rastlin, kakor ga do zdaj še nismo videli.

Rastline živijo skrito in odmaknjeno življenje, vendar so v svojem svetu enako napadalne, tekmovalne in bojevite kot živali – z vsemi močmi si prizadevajo za hrano, svetlobo, razmnoževanje in razkropitev potomstva.

Zeleni planet nam razkriva nenavadni in čudoviti svet rastlin, kakor ga do zdaj še nismo videli. Spoznamo se s petimi različnimi okolji, za katere ne bi nikoli rekli, da lahko gojijo tako bogato biodiverziteto: tropski, puščavski, sezonski, vodni in človeški svet.

V tropskem svetu uspeva več vrst rastlin kot drugje na Zemlji. Posledica tega sta osupljiva lepota in izjemna tekmovalnost, zaradi katere je to pravo rastlinsko bojišče.

Puščave so neprijazne za življenje. Vendar so rastline našle neverjetne načine za preživetje. Nekatere desetletja čakajo na dež in potem na puščavskih sipinah sprožijo pravo eksplozijo barv.

Med tropi in arktičnim svetom leži območje, kjer prevladujejo nenehne sezonske spremembe. Vsak letni čas prinaša rastlinam naporne preizkušnje in za preživetje morajo izrabiti vse, kar imajo.

Vodne rastline bijejo težke bitke za prostor, druge se s kotaljenjem rešujejo pred živalskimi sovražniki. Kjer jim primanjkuje hranil, se spremenijo v lovce na živali, nastavljajo pasti in znajo celo šteti, da si zagotovijo uspeh.

Od rastlin je odvisno skoraj vse, tudi zrak, ki ga dihamo, in hrana, ki jo jemo. Toda izumrtje grozi številnim rastlinam, zato je naloga ljudi, da najdemo rešitve, kako te rastline obvarovati.


Kratek življenjepis avtorja:

Sir David Frederick Attenborough je angleški biolog, naravoslovec in avtor. Najbolj znan je po pisanju in predstavitvi devetih naravoslovnih dokumentarnih serij v sodelovanju z BBC-jevo enoto za naravoslovje, ki tvorijo zbirko Life, celovit pregled živalskega in rastlinskega sveta na Zemlji.

V svojem življenju je zbral na desetine častnih nazivov in nagrad, vključno s tremi nagradami emmy za izjemno pripovedovanje.

Zavzema se za obnovo planetarne biotske raznovrstnosti, omejitev rasti prebivalstva, prehod na obnovljivo energijo, ublažitev podnebnih sprememb, zmanjšanje porabe mesa in dodelitev več območij naravnemu ohranjanju.


Odlomek iz knjige:

Kaj so rastline naredile za nas?

To je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti med hojo ali vožnjo po ulicah kateregakoli mesta na svetu. Zdi se, kot da smo z rastlinami povsem prekinili vezi: da jih ne potrebujemo več za preživetje, kot so jih naši predniki. Vsekakor se zdi, da s planetom upravljamo na tej predpostavki.

V splošnem se strinjamo, da so rastline del življenja in so zato verjetno v redu. Vendar to še zdaleč ni dovolj. Rastline so življenje. Brez rastlin življenje na planetu Zemlja ni mogoče in nikoli ne bi bilo mogoče.

Prelistaj knjigo

Podobni izdelek

Vsiljivka v družini
Drugi priročniki
19,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh