Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skozi papeževe oči

Objava: 01. 03. 2018 / 11:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2018 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skozi papeževe oči

Vzemimo v roke knjige papeža Frančiška, ko začutimo malodušje in pomanjkanje energije. Tudi knjiga lahko vžiga naša srca.

Papež Frančišek rad govori o ljudeh, njihovih osebnih zgodbah, preizkušnjah, veri in ljubezni. Na vprašanja trpljenja ne išče puhlih odgovorov, temveč pošteno prizna, da »nekatere reči v življenju lahko vidimo samo z očmi, ki so jih očistile solze«. Naučiti se moramo tudi jokati, saj le tako postanemo občutljivi za stisko bližnjega. Zato vam utegneta v postnem času priti prav drobna knjižica Križev pot s papežem Frančiškom ali pa najnovejša Očenaš, v kateri nas papež uči premišljevanja o besedah, ki jih izgovarjamo pri molitvi očenaša. To je molitev, ob kateri lahko vnaprej okušamo nebesa.



Frančiškov odnos do družbenih in političnih vprašanj najdete v knjigi Narod, ki ga je treba zgraditi, v kateri je še kot buenosaireški škof razmišljal o pripadnosti narodu in državi. Če česa, bi se morali tudi Slovenci po 25 letih samostojnosti najprej naučiti pozornosti do posameznika, zavestne družbene odgovornosti in skrbi za skupno blaginjo. V podobno smer gre tudi njegova okrožnica Hvaljen, moj Gospod, v kateri jasno izpriča, da je tudi skrb za uboge »ekološko« vprašanje, saj enako kot skrb za okolje kaže na edini način življenja, ki omogoča obstoj tudi prihodnjim generacijam.

Teološke poudarke najdemo v papeževih najbolj odmevnih objavah, v knjigah Božje ime je usmiljenje in Bog je mlad, katere izid pričakujemo v tem mesecu. Pravi cvetober Frančiškovega papeževanja pa je knjiga o njegovih potovanjih Na poti; pripravil jo je italijanski novinar Andrea Tornielli, ki je spremljal papeža Frančiška na dosedanjih apostolskih potovanjih. Papež je romar miru, a tudi prerok, čigar besede ostro zarežejo v človeško vest. Izbira oddaljene kraje in vabi krajevne Cerkve, naj se približajo najbolj zapostavljenim družbenim skupinam in posameznikom …

Morda svetega očeta nikoli ne bomo srečali iz oči v oči in verjetno nam bodo njegove besede, ki nam jih nekajkrat na leto prenese televizijski signal, premalo za resnično življenjsko spodbudo, zato postavimo na polico vsaj kakšno njegovo knjigo, ki nam bo prva pomoč v časih malodušja in pomanjkanja energije, verske gorečnosti, ljubezni do bližnjega. Tudi zapisana beseda lahko vžiga naša srca!
Vse knjige papeža Frančiška najdete tukaj.

D. A.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh