Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

1. september, svetovni dan molitve za stvarstvo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 08. 2015 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
1. september, svetovni dan molitve za stvarstvo

1. september, svetovni dan molitve za stvarstvo

Papež Frančišek udejanja pobudo pravoslavne Cerkve.

Po okoljski okrožnici Laudato si, ki je izšla v letošnjem juniju, je papež včeraj storil svoj drugi »eko« korak: kot so sporočili iz Vatikana, je Frančišek za 1. september napovedal svetovni dan molitve za stvarstvo, ki naj bi ga odslej po vsem svetu obhajali vsako leto.



Papež s tem udejanja pobudo pravoslavne Cerkve. Že na tiskovni konferenci ob predstavitvi okrožnice Laudato si je metropolit Johannes Zizioulas v Vatikanu spodbudil sodelovanje katoliške Cerkve pri omenjeni pravoslavni pobudi.

Papež Frančišek v svojem pismu pristojnima kardinaloma Petru Turksonu (Papeški svet za pravičnost in mir) in Kurtu Kochu (Papeški svet za pospeševanje edinosti med kristjani) poudarja, naj bi tudi katoličani od letošnjega leta dalje skupaj s kristjani po vsem svetu na pravoslavni dan stvarstva 1. septembra molili v skrbi za stvarstvo.

Takole piše papež: »Ker imava skupaj z ljubljenim bratom ekumenskim patriarhom Bartolomejem iste skrbi za prihodnost stvarstva in potem, ko sem sprejel predlog njegovega predstavnika Ioannisa iz Pergama, ki je podal svoj prispevek na predstavitvi okrožnice Laudato si o skrbi za skupni dom, vama želim sporočiti, da sem se odločil tudi v katoliški Cerkvi uvesti Svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva, ki ga bomo začenši z letošnjim letom obhajali 1. septembra, kot ga že nekaj časa obhajajo v pravoslavni Cerkvi.«

Kardinal Turkson naj bi poskrbel, da bodo pri oblikovanju tega molitvenega dne sodelovale škofovske konference po svetu in mednarodne organizacije. Kardinal Koch pa naj bi po papeževih besedah usklajeval sodelovanje na tem področju z drugimi krščanskimi Cerkvami, predvsem z Ekumenskim svetom Cerkva.

Cerkve po vsem svetu se soočajo z istimi izzivi, je še zapisano v pismu. Da bi bili verodostojni in učinkoviti, se moramo nanje odzvati s skupnimi odgovori, poudarja papež Frančišek. Ob koncu v pismu spominja še na zavetnika stvarstva in poziva k »čim širšemu sodelovanju za čim boljši začetek in razvoj Svetovnega dneva molitve za skrb stvarstva« ter prosi »za priprošnjo Sveto Božjo Mater Marijo in svetega Frančiška Asiškega, ki s Pesmijo stvarstva navdihuje številne može in žene dobre volje, da živijo v hvaljenju Stvarnika in v spoštovanju stvarstva«.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh