Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znana so imena novih kardinalov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 10. 2016 / 06:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znana so imena novih kardinalov

Znana so imena novih kardinalov

Slovesno imenovanje 19. novembra, v kardinalski zbor bo sprejetih 17 novih članov.

Papež Frančišek bo 19. novembra imenoval 17 novih kardinalov z vseh celin, kot je napovedal po včerajšnji opoldanski molitvi angelovega češčenja v Vatikanu. Med novimi člani kardinalskega zbora bosta med drugim tudi bruseljski nadškof Jozef De Kesel in vatikanski veleposlanik v Siriji, nadškof Mario Zenari. Imenovanje slednjega v kardinalski zbor je neobičajno, saj naj bi po papeževih besedah tudi kot kardinal še naprej opravljal službo veleposlanika.



Trinajst izmed novoimenovanih članov kardinalskega zbora še ni dopolnilo 80 let, kar pomeni, da imajo tudi volilno pravico. Štirje cerkveni dostojanstveniki, starejši od 80 let, bodo kardinalsko čast prejeli za posebne zasluge v katoliški Cerkvi.

Sedemnajst novih kardinalov prihaja iz petnajstih držav. Po dva sta na čelu evropskih, ameriških in afriških škofij, eden izmed njih pa prihaja iz otoške države Mavricij. Iz Latinske Amerike prihajajo trije novi kardinali, iz Azije in Oceanije bo kardinalski klobuk prejel tamkajšnji škof. V Vatikanu je papež kardinalski naziv podelil prefektu novega dikasterija za družino, laike in življenje, Američanu Kevinu Josephu Farrellu.

Nova evropska kardinala sta bruseljski nadškof Jozef De Kesel in madridski nadškof Carlos Osoro Sierra. Tradicionalna kandidata za podelitev kardinalske časti, beneški patriarh in torinski nadškof, tokrat nista prišla na vrsto.

Zanimivo je imenovanje nekaterih škofov iz dežel »na obrobju«: med novimi kardinali bo tako tudi z 49 leti izredno mlad nadškof iz Banguija, Dieudonne Nzapalainga. V Banguiju je papež Frančišek odprl prva sveta vrata v jubilejnem letu Božjega usmiljenja.

Posebno znamenje pa sveti oče svetu pošilja z imenovanjem albanskega duhovnika, 88-letnega Ernesta Simonija. Oče Simoni je v času komunistične vladavine v Albaniji na skrivnem prejel duhovniško posvečenje. Osemnajst let je preživel v zaporu, delno tudi v samici. Večkrat je bil obsojen na smrt. Leta 1981 je bil izpuščen iz zapora in je moral kot »državni sovražnik« delati v kanalizaciji mesta Skadar na severu države. Papež Frančišek je Ernesta Simonija srečal med svojim obiskom v Tirani 21. septembra 2014.

Imena novih kardinalov so torej:
- Mario Zenari, apostolski nuncij v Siriji (Italija)
- Dieudonne Nzapalainga, nadškof v Banguiju (Srednjeafriška republika)
- Carlos Osoro Sierra, nadškof v Madridu (Španija)
- Sergio da Rocha, nadškof v Braziliji (Brazilija)
- Blase J. Cupich, nadškof v Chicagu (ZDA)
- Patrick D'Rozario, nadškof v Daki (Bangladeš)
- Baltazar Enrique Porras Cardozo, nadškof v Meridi (Venezuela)
- Jozef De Kesel, nadškof škofije Malines-Bruxelles (Belgija)
- Maurice Piat, nadškof v Port-Louisju (otok Mavricij)
- Kevin Joseph Farrell, prefekt dikasterija za laike, družino in življenje (ZDA)
- Carlos Aguiar Retes, nadškof v Tlalnepantli (Mehika)
- John Ribat, nadškof v Port Moresbyju (Papuanska Nova Gvineja)
- Joseph William Tobin, nadškof v Indianapolisu (ZDA).

Štirje novi kardinali, ki so starejši od 80 let:
- Anthony Soter Fernandez, upokojeni nadškof iz Kuale Lumpurja (Malezija)
- Renato Corti, upokojeni nadškof iz Novare (Italija)
- Sebastian Koto Khoarai, upokojeni škof škofije Mohale's Hoek (Lesoto) in
- Ernest Simoni, duhovnik v nadškofiji Skadar-Pult (Skadar - Albanija).

Kardinalski kolegij bo po slovesnem imenovanju novih kardinalov 19. novembra glede na trenutno stanje štel 121 kardinalov z volilno pravico. Zgornja meja števila kardinalov volilcev je 120. 28. novembra bo senegalski kardinal Theodore-Adrien Sarr dopolnil mejo 80 let in s tem izgubil svoj glas pri izbiri novega papeža.

20. novembra, na praznik Kristusa Kralja in ob sklepu jubilejnega leta, naj bi papež Frančišek skupaj z novimi kardinali daroval slovesno sveto mašo.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh