Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejno leto ob petstoletnici rojstva sv. Terezije Avilske

Objava: 14. 10. 2011 / 12:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jubilejno leto ob petstoletnici rojstva sv. Terezije Avilske

Vrhunec jubilejnega leta, 'Ano Jubilar 2014/15' za prvo žensko predstavnico med cerkvenimi učitelji, naj bi predstavljal papežev obisk.

Ob petstoti obletnici rojstva španske cerkvene učiteljice sv. Terezije Avilske karmeličanski redovi, škofiji Avila in Salamanca ter krajeve oblasti načrtujejo številne slovesnosti v okviru jubilejnega leta, ki ga bodo odprli oktobra 2014. Praznovanje naj bi se zaključilo leto dni kasneje na svetničin god, 15. oktobra 2015.

Kot poročanje španskih medijev povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress, je v jubilejnem letu predvidena tudi velika razstava v Avili in Salamanci. Med drugim naj bi si bilo takrat moč ogledati izvirne rokopise in najdragocenejše knjige ter umetnine v posesti karmeličanskih redov.

Pobudnik jubilejnega leta je avilski škof, Jesus Garcia Burillo. Po njegovi zamisli naj bi vrhunec praznovanj predstavljal obiska papeža Benedikta XVI., uradno vabilo bo svetemu očetu posredovala Španska škofovska konferenca. Tudi nekdanji papež Janez Pavel II. je leta 1982, ob štiristoletnici smrti sv. Terezije Avilske, obiskal rojstni kraj mistikinje in cerkvene učiteljice v španski Kastilji .

Po navedbah medijev naj bi se v praznovanje vključilo tudi mesto Alba de Tormes v provinci Salamanca, kjer je sv. Terezija v enem izmed samostanov, ki jih je sama ustanovila, umrla 4. oktobra 1582. Predsednik območja Salamanca, Javier Iglesias, je na tiskovni konferenci izpostavil tudi velik turistični potencial romarskega leta sv. Terezije Avilske.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh