Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 let inovacij na ogled v Galeriji Družina

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 09. 2015 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
150 let inovacij na ogled v Galeriji Družina

150 let inovacij na ogled v Galeriji Družina

Razstava bo na ogled od 16. septembra do 3. oktobra od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure.

Predsednik Štajerskega društva umetnikov Werkbund Curt Schnecker z umetniki

Po poletnem odmoru je Galerija Družina sredi septembra znova zaživela z novo razstavo. V sodelovanju Družine sta jo pripravila Društvo Avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec in Štajersko društvo umetnikov Werkbund, ki letos praznuje 150 let. Prav obletnica je bila povod, da se je društvo odločilo pokazati dela 14 svojih umetnikov. Adelheid Amrbosch, Monike Bendner, dieholaska, Johnnyja Fortmüllerja, Edeltrauda Führerja, Christiana Golloba, Philippa Greina, Franka Petra Hofbauerja, Doca Ikonica, Elisabeth Luschin-Ebengreuth, Manfreda Möstla, Heinza Pachernegga, Inge Schrötter in Franza Straussa.


Direktor Založbe Družina Tone Rode je prvi pozdravil vse prisotne.

Srečevanje prek meja

Obiskovalce je pozdravil direktor Založbe Družina Tone Rode, ki je dejal, da je pomeni za Založbo Družino gostiti društvo Avstrijsko-slovensko prijateljstvo, kot bi šli h koreninam. »Družina, prijateljstvo, srečevanje prek meja – to je za nas osnovno poslanstvo.« Nato pa je predal besedo predsedniku Štajerskega društva umetnikov Werkbund Curtu Schneckerju. Ta se je zahvalil vsem organizatorjem razstave in predstavil umetnike. Zaželel jim je prepoznavnosti in uspeha ter se jim zahvalil, ker so s svojim delom obogatili večer.

V spomin na Ivanko Gruber

Razstavo je odprl veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani dr. Clemens Koja. Govorci so se spomnili tudi na pred kratkim preminulo dolgoletno predsednico društva Avstrijsko-slovenskega prijateljstva Gradec Ivanko Gruber, za katero je bila po odprtju v cerkvi sv. Frančiška v Šiški razstave maša, obogatena s kulturnim programom. »Gospa Gruber je bila zelo aktivna in angažirana gospa in njena smrt je pustila globoko praznino.« Društvo pa bo njene projekte izpeljalo do konca in eden izmed njih je razstava 150 let Štajerskega društva umetnikov – 150 let inovacij.

Veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani dr. Clemens Koja

Raznovrstna dela s skupnimi značilnostmi

Razstavljena dela so vsaka zase posebna, je dejal Koja, vendar se med seboj prepletajo in kažejo na skupno pot štajerskega umetniškega društva Werkbund. Umetnostni kritik iz Maribora Mario Berdič je nadaljeval njegovo misel. Pojasnil je, da umetniki niso imeli skupne teme, kljub temu pa se je izoblikovala skupna tematika, pri kateri so poudarjeni štirje elementi: voda, zrak, ogenj in zemlja, ponavljajoča pa sta tudi dva motiva: ženska in roke. Umetniki so sicer izbrali različne tehnike in sloge: od akvarela do fotografije in kipov ter od stekla do brona in lesa.


Mario Berdič, umetnostni kritik iz Maribora, je predstavil sicer aznolika dela, ki jih povezujejo nekateri motivi.

Razstava bo na ogled od 16. septembra do 3. oktobra od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure.

Foto: Tatjana Splichal

VIDEO ODPRTJA RAZSTAVE:








Štajerski umetniki v Ljubljani
Štajerski umetniki v Ljubljani.pdf

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh