Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek pri Benediktu XVI.: "Brata sva"

Objava: 25. 03. 2013 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek pri Benediktu XVI.: "Brata sva"

Med zgodovinskim srečanjem dveh papežev sta nekdanji in sedanji sveti oče skupaj molila v kapeli papeške letne rezidence v Castel Gandolfu; srečanje je bilo zasebno, kljub temu pa se je pred papeško vilo zbralo več sto vernikov.

Papež Frančišek se je minulo soboto opoldne v Castel Gandolfu sestal s svojim predhodnikom Benediktom XVI. Upokojeni papež je svojega naslednika ob prihodu pozdravil na pristajališču za helikopterje ob papeški vili. Frančišek in Benedikt sta se ob snidenju prisrčno objela, je časnikarjem pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi in ob tem spregovoril o ‘trenutku najvišje in najglobje skupnosti’. Po skupni molitvi v kapeli letne rezidence sta se cerkvena dostojanstvenika umaknila na 45-minutni zasebni pogovor.

Benedikt XVI. je ponovno zagotovil ‘spoštovanje in pokorščino’ svojemu nasledniku. Frančišek je Benediktu izrazil ‘svojo hvaležnost in hvaležnost celotne Cerkve za služenje, ki ga je Benedikt XVI. z vso resnostjo opravljal v času svojega pontifikata’, je dejal p. Lombardi.

Benedikt XVI. je bil ob srečanju oblečen v bel talar in belo prešito jakno in se je pri hoji opiral na palico. Med molitvijo v kapeli je upokojeni papež sprva želel, da bi Frančišek molil na posebnem klečalniku, toda novi papež je pokleknil ob njem z besedami ‘Brata sva.’

Po molitvi in pogovoru sta papež Frančišek in Benedikt XVI. s svojima osebnima tajnikoma, nadškofom Georgom Gänsweinom in msgr. Alfredom Xuerebom odšla na skupno kosilo. Ob slovesu je Benedikt XVI. svojega naslednika želel pospremiti do helikopterja, je dejal p. Lombardi.

Sobotni obisk je bilo prvo srečanje papeža Frančiška z njegovim predhodnikom, sta pa v času od izvolitve novega papeža že večkrat govorila po telefonu, je poudaril vatikanski tiskovni predstavnik. Šlo je za zgodovinsko srečanje med dvema Petrovima naslednikoma, saj v zgodovini Cerkve poznamo samo devet papežev, ki so bili izvoljeni v času, ko je njihov predhodnik še živel; zanesljivih podatkov o njihovih srečanjih zgodovina ne pozna.

Obisk papeža Frančiška v Castel Gandolfu je bil zasebne narave, kljub temu pa se je na osrednjem trgu pred papeško vilo zbralo več sto vernikov, družin, redovnikov, redovnic in številnih mladih, ki so prelet papeškega helikopterja pozdravili z navdušenim aplavzom. Papeža Frančiška je ob prihodu na pristajališču pozdravil tudi tamkajšnji škof Marcello Semerano iz Albana.

Papež Frančišek je svojemu predhodniku v dar prinesel ikono ‘Naše Gospe ponižnosti’, saj je, kot je poudaril, v času njegovega pontifikata izredno občudoval to lastnost Benedikta XVI.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh