Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubezen je močnejša od smrti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 27. 01. 2015 / 12:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubezen je močnejša od smrti

Ljubezen je močnejša od smrti

V torek, 27. januarja, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige Kako uspeti v smrti s podnaslovom Antimetoda za življenje.

V torek, 27. januarja, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige Kako uspeti v smrti, ki je podnaslovljena z Antimetoda za življenje. Napisal jo je francoski pisatelj in filozof Fabrice Hadjadj, zanjo pa je prejel nagrado grand prix catholique de litérature.

Njegovo najbolj odmevno delo je izšlo ravno ob pravem času, je v uvodu dejala Manica Ferenc, ko se v Sloveniji sprašujemo, kakšen odnos imamo do smrti. Prepogosto jo potiskamo na stran in se z njo nočemo ukvarjati. S tem pa zamudimo tiste pristne bogastva polne trenutke z umirajočim, je opozoril pisec spremne besede p. Edvard Kovač. Včasih so bili svojci z umirajočim in z njim molili, zdaj pa zdravstveno osebje le sporoči, da je bolnik zaspal. Tako smo osiromašeni za trenutke, ko bi si lahko razodeli bistvo, si povedali tisto, kar se nam zdi najpomembneje, in se poslovili. Kovač ta čas tik pred smrtjo imenuje globinska radost, ko umirajoči stisne roko, se nasmehne, čeprav ne more govoriti več. Radost, da smo skupaj. Tudi takrat lahko vidimo, da je življenje dar. »Smrt že od rojstva naprej vsi pričakujemo. Če se tega zavemo, bomo življenje sprejeli kot dar in ga živeli v vsej polnosti,« je dejal.



Ljudje bi si radi vzeli nadzor nad smrtjo, kar nam omogoča medicina, ki želi sama odločiti, kdaj bo kdo umrl. Napredek je v zadnjem desetletju to, da se bolnik mora strinjati z zdravljenjem in se tako včasih odloči tudi, ali bo umetno podaljševal svoje življenje ali pa se bo prepustil božji volji. Smrt po Kovačevem mnenju pa ni tragična, ker se soočamo z absolutnostjo, v njej se razkriva absolutna ljubezen. V pogovoru z Alojzom Rebulo o tej temi mu je pisatelj dejal, da je Jezus na križu dokaz, da je ljubezen močnejša od smrti.



Hadjadj s svojim razmišljanjem noče bralcu dati navodil, kako naj živi, kako naj se odloča ali kaj naj stori pred smrtjo, temveč ga hoče le spodbuditi k razmišljanju ali k dejanjem, na katere do zdaj ni iti pomislil. Nenehno uporablja besede igre, ki so delale preglavico prevajalki Jasmini Rihar, in svoje misli ironično prikazuje. kot je že njegovo življenje polno paradoksov, si jih z veseljem privošči tudi v knjigi. Prav takšen slog bralca vabi k nadaljnjemu branju, podajanju svojih misli in svojih »antimetod« za življenje.

Založba Družina že pripravlja novo knjigo Fabriceja Hadjadja Kaj je to družina, ki naj bi luč sveta ugledala letos.

Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh