Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Melkitski patriarh muslimanom svetuje, naj ‘kažejo pozitivne plati islama’

Objava: 27. 09. 2012 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Melkitski patriarh muslimanom svetuje, naj ‘kažejo pozitivne plati islama’

Po mnenju Gregoriosa III. Lahama imajo protesti nasproten učinek od željenega, ‘vulgarni filmski izdelki’ pa si ne zaslužijo tolikšne pozornosti.

Ostri ali celo nasilni protesti na muslimanski strani zaradi spornega ameriškega filma o preroku Mohamedu ‘Nedolžnost muslimanov’ imajo po mnenju melkitsko-katoliškega patriarha Gregoriosa III. Lahama ravno nasproten učinek od željenega. Svojim islamskim prijateljem polaga na srce, kot pravi sam, da bi bilo ‘dosti bolje, če bi v vsakodnevnem življenju ljudem predstavljali številne pozitivne plati islama, ne pa da protestirajo polni sovraštva in nasilja’. Slednje ne zbuja zgolj novih predsodkov zahoda proti islamu, pač pa tudi znotraj islamske skupnosti povzroča razkol in širi sovraštvo, predvsem pa zaslepljuje mlade. Omenjeni film je patriarh označil kot ‘vulgaren izdelek’, ki sploh ne zasluži, da bi zaradi njega protestirali.

Položaj v Siriji je patriarh Gregorios III., ki ima svoj sedež v Damasku, opisal kot povsem nepregleden in negotov. Govoril je o ‘vojni brez obraza’. Sirski vojski nasprotujejo tako zločinske tolpe kot tudi iz tujine plačani prostovoljci. Ni jasnih front, pri vsem skupaj pa gre za spor, ki ga obe strani želita izbojevati do bridkega konca. Pri tem, dodaja patriarh, ne gre več za demokracijo. “Več demokracije kot smo je že imeli v Siriji, v arabskem svetu ni moč doseči”, meni Gregorios III. Sprtim stranem gre predvsem za premoč v deželi.

Ostro kritiko je melkitski patriarh namenil Evropi in Združenim državam Amerike. Zahod je imel na voljo osemnajst mesecev, da bi prišel do rešitve spora, v tem času pa je le izgubil vso verodostojnost. Zato želi patriarh Evropi in Ameriki povedati: “Roke stran od Sirije!” Sirci bi morali svojo prihodnost sami vzeti v roke, po njegovem mnenju pa isto velja tudi za ostale arabske dežele ali Iran.

Patriarh zavrača trditve, da so kristjani v primerjavi z muslimansko večino izkoriščali Assadov režim. Kristjani so le izkoristili svoje pravice kot sirski državljani, pravice, ki veljajo za vse tamkajšnje prebivalce.

Prihodnost dežele je mogoča le v primeru, če bodo vse strani pripravljene ponuditi roko sprave. Patriarh sam, kot predstavnik kristjanov, je pripravljen govoriti z vsemi sprtimi stranmi, priznava pa, da doslej ni bilo kaj dosti stikov s sirsko opozicijo.

Strahu pred islamom Gregorios III. nima. Kristjani v Siriji že 1.400 let živijo v sožitju s pripadniki islama ‘in to bomo nadaljevali tudi v prihodnje’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh