Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40 postnih nasvetov (1. del)

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2017 / 14:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
40 postnih nasvetov (1. del)

40 postnih nasvetov (1. del)

Čemu se bomo odpovedali letos? Morda pa raje dodajmo kaj novega!
Janet Schaeffler je ameriška redovnica, ki se največ ukvarja s katehezo odraslih in o svojem delovanju poroča v mesečniku z naslovom Gems. Prejela je številne nagrade na področju krščanskega verskega izobraževanja in velja za eno najplodovitejših avtoric strokovnih člankov ter publikacij o katehezi in župnijski pastorali v ZDA.

Tukaj predstavljamo prvih deset nasvetov, kako čim koristneje in čim učinkoviteje preživeti postni čas.



Vsako leto, ko se približuje postni čas, začnemo razmišljati o tem, kaj bomo počeli, čemu se bomo odpovedali. Namesto odpovedi pa v letošnjem postu poskusimo dodati kaj novega … nekaj, kar se bo »prijelo« in bo ostalo z nami do konca življenja, saj gre pri postu navsezadnje za spremembo oz. spreobrnjenje. Ne pozabimo, da je resnična pokora živeti dobro življenje: da smo v odnosu do bližnjih podobe Božjega usmiljenja in miru. Morda pa vam kakšna izmed naštetih zamisli pride prav!

1. Ko na prvo postno nedeljo poslušate evangelij in razmišljate o Duhu, ki je Jezusa odvedel v puščavo – kam Duh žene vas? Kam vas vleče, kaj naj bi počeli v letošnjem postnem času? Post je čas, ko nas kliče Bog. Ne gre za to, za kaj se bomo odločili, ampak za to, kar Bog hoče od nas.

2. Vsak dan nekaj podarite (ali pa vsaj enkrat tedensko, če je to prevelik izziv). Lahko je denar, vendar ni nujno. Nasmeh, pohvala ali pomoč so včasih še več vredni, bolj potrebni, in težje jih je podariti.

3. Odpustite dolgotrajno zamero. Če boste nekomu odpustili, bo to blagoslov tudi za vas, morda še večji, kot za osebo, ki ji boste odpustili.

4. Postanite bolj poučen katoličan. Mnogi katoličani si želijo, da bi o svoji veri vedeli več. Storite kaj glede tega. Pridružite se svetopisemski skupini v vaši župniji; ustanovite pogovorno skupino na domu – pri tem vam lahko pomaga domači župnik; prisluhnite posneti Božji besedi, prebirajte župnijsko glasilo; preberite dobro knjigo, naročite se na verski tisk.

5. Molite za neznance. Poleg molitve za družinske člane in prijatelje se navadite moliti tudi za ljudi, ki z vami čakajo v vrsti pred blagajno, za žalujoče v pogrebnem sprevodu, za ljudi, ki jih prevaža rešilni avtomobil, za ljudi, o katerih slišite v večernih poročilih, za begunce ipd.

6. Post od pritoževanja. Poskusite se odpovedati slehernemu tarnanju in pritoževanju. Videli boste, dosti bolj se boste zavedali vseh dobrih stvari, ki vas obdajajo v življenju.

7. Zahvaljujte se ljudem, ki si to zaslužijo. Navadite se iskati priložnosti, ko se lahko zahvalite bližnjemu: čistilkam in hišnikom na delovnem mestu, komunalnim delavcem, ki odvažajo smeti, avtomehaniku, ki popravlja vaš avto; številnim trgovcem, ki jih srečujete med nakupovanjem. So tudi ljudje, ki vodijo mestno upravo, predani pomočniki v župniji … V letošnjem postu se vsak dan nekomu zahvalite, osebno ali pisno.

8. Kupite več – in odvečno podarite potrebnim. Ko boste naslednjič kupili kavo za na pot ali pa časopis, vzemite še en lonček ali dodaten izvod in ga podarite.

9. Spoznajte soseda. Če sosedov ne poznate (ali če že dolgo niste govorili z njimi), jim odnesite krožnik domačih piškotov.

10. Sedanji trenutek. Mislite na nenehno Božjo navzočnost, tako da si vsak dan večkrat vzamete nekaj trenutkov in ponavljate:
* Bog je blizu, Bog je tu
* Bog me podpira v slehernem življenjskem trenutku

Vir: splet
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh