Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anina nedelja vabi na romanje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 07. 2015 / 13:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anina nedelja vabi na romanje

Anina nedelja vabi na romanje

Anin god, 26. julija, letos praznujemo prav na Gospodov dan, zato bo Anina nedelja še bolj praznična.

Vsak ima svoje razloge, da se odpravi na romanje. Nekateri si želijo premišljevanja v miru in tišini, drugi se k svetišču odpravijo družbi, se zahvalijo za božje darove ali pa prosijo, da bi lažje nosili svoje vsakodnevno breme. Spodbuda pa je lahko tudi god svetnikov. To nedeljo vabi Čreta pri Vranskem. Anin god, 26. julija, namreč letos praznujemo prav na Gospodov dan, zato bo Anina nedelja še bolj praznična. V okviru Anine nedelje pa bo še nekaj drugih dogodkov.

Anina nedelja na Čreti

Največje praznovanje bo kot vsako leto na Čreti pri Vranskem, kjer stoji Marijina cerkev s kapelo njene matere, sv. Ane. Ob 10.30 bo v podružnični cerkvi sv. Katarine maša, nato pa telovska procesija z Najsvetejšim do cerkve Matere Božje. Bogoslužje bo ob somaševanju domačega župnika Jožeta Turineka vodil upokojeni nadškof Marjan Turnšek. Romarji se ob tem lahko udeležijo dobrodelnega srečelova, ki ga organizira župnijska karitas.

Pot je odlično označena. Z Vranskega na Čreto se najprej vzpne na odprta južna pobočja Dobroveljske planote, na robu vasi Tešova pa se nadaljuje v gozdu, mimo samotnih domačij. Na vrhu Dobroveljske planote je planinski dom. Nad njim pa sta le deset minut hoje narazen cerkvi Matere božje in sv. Katarine Aleksandrijske.

Dolenjske Toplice

Ustanova, poimenovana po Ani, Anin sklad (AS), pa na njen god organizira v piknik Dolenjskih Toplicah. Srečanje družin bo pod geslom "Predvsem bodite dobri: Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi" (Henri Lacordaire). Ob 10. uri bo mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Popoldanski program bo med drugim vključeval kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.

Teharje

Ob praznovanju sv. Ane ste vabljeni tudi v Teharje k maši s procesijo z lučkami v soboto, 25. julija, ob 20. uri. V nedeljo, 26. julija, bo maša ob 10. uri. Daroval jo bo mariborski nadškof metropolit mag. Alojzij Cvikl.

Kolovrat

Na praznik sv. Ane bo ob 11. uri pri podružnični cerkvi sv. Jakoba starejšega v Kolovratu blagoslov. Na voljo bo tudi knjižica Zgodovinski utrinki Borja.

Sv. Jošt nad Kranjem

Maša na Anino nedeljo bo na Sv. joštu nad Kranjem ob 10. uri.

Sv. križ nad Belimi vodami

Na Svetem križu nad Belimi vodami bo na Anino nedeljo romarska slovesnost. Maša bo ob 10.30.


Več o drugih romanjih pa si preberite v poletni številki revije Praznična.

Fotografija: Cerkev svete Ane v Dobovcu, Marjan Smerke

Nalaganje
Nazaj na vrh