Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijci odločajo o evtanaziji za mladoletne

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 02. 2014 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belgijci odločajo o evtanaziji za mladoletne

Belgijci odločajo o evtanaziji za mladoletne

Škofje pred jutrišnjim glasovanjem znova svarijo pred banalizacijo smrti.

Belgijska poslanska zbornica jutri glasuje o zakonu, ki naj bi omogočil evtanazijo mladoletnim osebam. Opazovalci glede na večinsko podporo računajo, da bo zakon sprejet. Senat je osnutek zakona potrdil že konec lanskega leta; pravosodni odbor zbornice se je odločitvi pridružil. Belgija bi s tem postala prva država na svetu, ki z zakonom ne bi omejevala dejavne evtanazije. Na Nizozemskem je doslej dovoljena usmrtitev starejših od 12 let, pa tudi neozdravljivo bolnih novorojencev. Belgijski škofje pred glasovanjem znova opozarjajo pred banalizacijo smrti. Primer mladoletnika, ki si želi smrti, bi lahko postal »nekaj običajnega«, takoj ko bi zdravniki določeno bolezen ali invalidnost v splošnem označili kot »neozdravljivo« in »neznosno«.

Leta 2002 je belgijska poslanska zbornica sprejela »Zakon o evtanaziji«, ki je doslej veljal le za polnoletne osebe. V njem je zapisano, da mora neozdravljivo bolan pacient pri polni zavesti »svobodno, premišljeno in večkrat« izraziti željo po smrti, ob tem pa naj ne bil bilo upanja za izboljšanje zdravstvenega stanja. Preostanek življenja naj bi bil za bolnika zaradi njegovega stanja »telesno in duševno neznosen«.

S širitvijo zakona naj bi bili odslej pod temi pogoji evtanazije deležni tudi mladoletniki. Željo otroka naj bi potrdilo več izvedencev, starši pa naj bi se z otrokovo odločitvijo strinjali.

Predsednik Belgijske škofovske konference, nadškof Andre-Joseph Leonard, je nazadnje izrazil kritiko, da načrtovana širitev zakona spodkopava »življenjsko pomembno solidarnost vseh državljanov s trpečimi ljudmi«. Ne smemo spregledati, da se mladoletni iz civilnopravnih razlogov ne morejo poročiti ali kupiti hiše, zaupali pa naj bi jim sposobnost presoje o življenju ali smrti.

Namesto širjenja dejavne evtanazije bi morala družba razmisliti, na kakšen način lahko bolje oskrbi neozdravljivo bolne s pomočjo javnega zdravstvenega sistema. Minuli teden je nadškof Leonard belgijske državljane povabil k dnevu posta in molitve proti načrtovani zakonodaji.

Tudi Svet Evrope je izrazil nasprotovanje evtanaziji mladoletnih oseb. V utemeljitvi je zapisano, kako stališče, da življenje lahko postane nevredno človeka, pretresa temelje sleherne civilizirane družbe. Zmotno je, če verjamemo, da lahko otrok pri polni zavesti privoli v lastno evtanazijo in da lahko v polnosti dojame posledice takšne odločitve. Leta 2012 so v Belgiji s 1.432 opravljenimi evtanazijami dosegli rekord na tem področju, številka pa predstavlja okoli 2 % vseh prijavljenih primerov smrti.

Tudi na Nizozemskem statistika kaže v jasno smer: število primerov evtanazije je iz leta 2011 v leto 2012 naraslo za 13 % na 4.188, kot je poročala pristojna komisija.

Belgija na področju evtanazije polni časopisne naslovnice, ker so tam možnosti evtanazije deležni tudi ljudje, ki niso neozdravljivo bolni. V lanskem oktobru je tako to možnost izkoristil transseksualec, ki je bil globoko nezadovoljen s svojo spremembo spola. Tik pred novim letom je za burne razprave poskrbela smrt 45-letnih bratov dvojčkov, ki sta bila od rojstva gluha, grozila pa jima je tudi popolna slepota. Na njuno željo so jima zdravniki izvedli evtanazijo, čeprav nista bolehala za neozdravljivo boleznijo.

Etično vprašljivo je tudi mešanje evtanazije in darovanja organov. Leta 2012 je v Belgiji v javnost pricurljala vest, da so od leta 2005 devetim pacientom, ki so umrli po evtanaziji, odvzeli nekatere organe. V razpravi se je pojavilo vprašanje, ali so bili organi resnično darovani prostovoljno. Sistematičnih podatkov o darovanju organov pacientov, ki prosijo za evtanazijo, ni na voljo, da s tem ne bi bili deležni dodatnega čustvenega pritiska.

Sporna je tudi obravnava dementnih bolnikov in njihove sposobnosti odločanja. Za razpravo je leta 2011 poskrbel primer gospe, ki je trpela za hudo obliko demence, vendar ni bila več sposobna potrditi želje, ki jo je sicer jasno izrazila pred leti, ko bolezen še ni tako napredovala.

Po mnenju belgijskih škofov se utegne ob sprejetju novega zakona podreti jez, pri bolnikih z demenco »pa lahko pridemo tako daleč, da bo evtanazija postala vsesplošno sprejemljiva rešitev – iz sočutja«, opozarjajo škofje.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh