Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čebelice potrebujejo nas in mi njih

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 08. 2014 / 11:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čebelice potrebujejo nas in mi njih

Čebelice potrebujejo nas in mi njih

Ob godu svetega Bernarda, zavetnika čebel, smo se spomnili na naše male prijateljice, ki po mnenju Alberta Einsteina omogočajo preživetje naši vrsti.

Več kot 70 odstotkov pridelave sadja pa naj bi bilo odvisne od čebel. Foto: Oton Naglost

Ob godu svetega Bernarda, tudi zavetnika čebel, smo se spomnili na naše male prijateljice, ki po mnenju Alberta Einsteina omogočajo preživetje naši vrsti: »Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka.«

Slabe vremenske razmere so razlog, da je bila tudi letina medu letos precej skromnejša kot prejšnja leta. Več kot 70 odstotkov pridelave sadja pa naj bi bilo odvisne od čebel. Čebelarska zveza se zato obrača na državo in jo prosi pomoči, in sicer pet evrov za panj, za profesionalne čebelarje pa se trudijo doseči odpis davka in drugih prispevkov.

Težava za čebelarje je tudi pomanjkanje zdravil za zatiranje varoze pri čebelah, ki jih morajo čebelarji naročiti prek veterinarske službe vnaprej, še preden vedo, koliko družin bodo imeli. Pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu pa pravijo, da je čebeljih družin pri nas preveč, zato so te bolj občutljive in lahko tudi podhranjene.

V torek, 19. avgusta, je bil na ministrstvu za kmetijstvo in okolje operativni sestanek v zvezi s pomočjo čebelarjem, ki ga je vodila državna sekretarka mag. Tanja Strniša. Obe strani morata zdaj preučiti predloge, predvsem pa preveriti pravne podlage za realizacijo. To naj bi se zgodilo do 1. septembra.

Čebelarska zveza Slovenije bo o razmerah v čebelarstvu spregovorila na dnevu čebelarjev na sejmu Agra v Gornji Radgoni. Na mednarodni strokovni razpravi Varovanje zdravja čebel, s poudarkom na preprečevanju varoze, bodo poleg čebelarske zveze sodelovali prof. dr. sc. Nikola Kezić iz Hrvaške, Lászlóffy Zsolt z Madžarske in Vlado Auguštin (Slovenija). Vsebine iz madžarskega v slovenski jezik bo prevajala ga. Gyöngyi Horvat. Poleg tega pa slovenska čebelarska zveza bo 20. in 21. novembra 2014 organizira 3. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij, na kateri se bodo pogovarjali o delu z mladimi čebelarji. Do zdaj je udeležbo potrdilo 15 držav.

Čebelice potrebujejo nas in mi njih. Pomagate jim lahko tudi vi. Čebelarska zveza je na travniku ob Vodnem mestu Atlantis v Ljubljani postavila štiri panje, prebivalce pa naproša, naj na svojih balkonih gojijo medovite rastline, za kar obljubljajo nagrado. Največjo pa nam bodo dale kar pridne čebelice. »Čebelam v mestu lahko pomagamo vsi. S skrbjo za čisto okolje, s sajenjem medovitih rastlin in v konkretnem primeru z SMS-donacijami. Bogato nam bodo poplačale,« pravijo pri Čebelarski zvezi Slovenije.


Vir: Čebelarska zveza Slovenije

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh