Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek, glej

Za vas piše:
K. C.
Objava: 15. 05. 2015 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Človek, glej

V Škofji Loki bodo ob 70-letnici konca druge svetovne vojne danes, 15. maja, odprli veliko razstavo Človek, glej.

V Škofji Loki bodo ob 70-letnici konca druge svetovne vojne danes, 15. maja, v opuščenih prostorih nekdanjega Nunskega samostana v Škofji Loki, odprli veliko razstavo Človek, glej, na kateri bodo na ogled trije tematsko povezani sklopi, v središču katerih je glavni lik iz Sofoklejeve drame Antigona, ki je navdihnila mnoge umetnike.

Z naslovom razstave Človek, glej so hoteli organizatorji (Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka, Združenje umetnikov Škofja Loka in Civilno-družbena pobuda Resnica in sočutje 1945–2015) človeka usmeriti k sočloveku »in njegovi bivanjski vrednosti. Poziv, ki vabi, ne pa zapoveduje, je kot svojevrsten moralni imperativ: neizpodbitni zgodovinski resnici je potrebno pogledati v oči, se z njo soočiti in do nje vzpostaviti oseben, človečen, sočuten odnos,« je povedal predsednik Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka Klemen Karlin.

Prvi del likovnih del pod naslovom O čem razmišljaš, Antigona, je bil v začetku leta 2015 predstavljen v zaporniških celicah nekdanje UDBE v Ljubljani, 2015, drugi v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Maja in junija pa bo na ogled v Nunskem samostanu v Škofji Loki.



Razstava Antigona je našla Polineika! pa se osredotoča na Barbarin rov v Hudi jami. Razstavljeni so osebni predmeti ljudi, ki so bili najdeni v njem.

Na razstavi Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu! pa si lahko ogledate likovna dela članov Združenja umetnikov Škofja Loka.

Poleg velike razstave bodo v Škofji Loki predvajali kratek film Teta Mara, v katerem je razkrita usoda družine Marije Križaj - Čikove Mare z Godešiča pri Škofji Loki med drugo svetovno vojno.



Vse informacije in spored spremljevalnih dogodkov, med katerimi so vodenja po razstavah, predstavitev zamolčanih avtorjev, spominska maša in komemoracija za žrtvami povojnih pobojev v Crngrobu, bralna uprizoritev Sofoklesove Antigone, velika črna maša za pobite Slovence in Kyrie Eleison, najdete na povezavi (PDF).

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh